Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Vier vragen over stress en burn-out

Door Con Amore

9 februari 2017

Wanneer is stress ongezond? En wanneer gaat stress over in een burn-out? Hoe kan je jouw cliënten het beste helpen als zij een burn-out hebben of andere stress gerelateerde problemen? Dat leer je in de nascholing ‘Stress en Burn-out’ van Gerhard Boeckler op vrijdag 9 februari. We stelden Gerhard vier vragen over wat je kan verwachten.

Allereerst, wat is het verschil tussen gezonde stress, ongezonde stress en een burn-out?
“Gezonde stress is wat je voelt als je bijvoorbeeld uit je comfortzone stapt of andere uitdagingen in je leven aangaat. Ongezonde stress is wat je voelt als je in een situatie zit waarin je je bedreigd voelt en wat, als je er lang genoeg inzit, desastreuze gevolgen heeft voor je fysieke en mentale gezondheid. Een burn-out treedt op als we te lang in een situatie hebben gezeten waarin we over onze grenzen zijn gegaan, niet naar onszelf hebben geluisterd en de signalen hebben genegeerd dat we iets aan de situatie moesten veranderen.”

Hoe kan een cliënt met een burn-out of stress gerelateerde problemen het beste geholpen worden?
“De meeste stressfactoren zijn chronisch en kunnen niet snel uitgeschakeld worden, daarom is het belangrijk om je te richten op wat een cliënt zelf kan doen om de effecten van stress op de gezondheid te verminderen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van effectieve copingstijlen en nieuwe vaardigheden die voor meer balans zorgen. De bijbehorende gezondheidsproblemen kan je gebruiken als startpunt voor verandering, groei, ontwikkeling en het maken van verstandige keuzes op het gebied van lifestyle en voor jezelf zorgen.”

Hoe ziet de dag er ongeveer uit?
“Tijdens de nascholing leer je:

  • een holistische visie op stress ontwikkelen
  • het effect van stress op je fysieke en mentale gezondheid
  • hoe je de eerste symptomen van stress kan herkennen
  • hoe je ernstige vormen van stress kan voorkomen zoals burn-out, PTSS, bijnieruitputting, en andere stres gerelateerde stoornissen.

Daarnaast word je op de hoogte gebracht van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, is er ruimte om vragen te stellen en leer je hoe je jouw cliënten kan helpen in het voorkomen en genezen van stress gerelateerde ziektes.”

Waarom is het belangrijk dat therapeuten deze nascholing volgen?
“Mensen die met mensen werken, zoals therapeuten en coaches, zijn een groep die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van stress gerelateerde problemen en stoornissen, burn-out en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Deze nascholing kan ook gebruikt worden om zelf beter met stress om te gaan.”

Klik hieronder voor meer informatie over de nascholing ‘Stress en burn-out’. Indien je vragen hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

Bekijk hier de nascholing ‘Stress en burn-out’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief