Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Nascholing: Lyme

5 september 2017

2017040-iStock-493568811-5

 

Introductie
Sinds onze emigratie naar Frankrijk en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, ben ik, zoals je wellicht weet, geen vaste docent meer voor Con Amore. Toch kriebelt het lesgeven nog steeds: het was altijd leuk en inspirerend om mijn ervaringen en wijsheid, opgedaan als antroposofisch huisarts, als therapeut en als docent, te delen met gemotiveerde therapeuten. Met veel studenten heb ik zo een band opgebouwd.

Daarom vind ik het ook geweldig om als nascholingsdocent verbonden te blijven met Con Amore. Door de nascholingen zie ik oude bekenden weer terug en ontmoet ik nieuwe, boeiende therapeuten. De afstand van ‘le Pays Basque’ (waar we nu wonen) tot ‘Les Pays Bas’ is weliswaar behoorlijk groot, maar wel te doen in één dag: een kwestie van lekker vroeg opstaan en elkaar afwisselen aan het stuur. Zo is in het voor- en najaar een paar weken nascholingen geven een feestje om naar uit te zien!

Lyme
Misschien vraag je je af hoe een docent eigenlijk een onderwerp uitkiest om een nascholing over te geven. Regelmatig polst het Con Amore-team onder studenten de behoefte aan nascholingsonderwerpen. Ook docenten wordt gevraagd om hun stokpaardjes of passies door te geven. Dan pas wordt er gekeken wie een bepaald onderwerp gaat uitdiepen en de les gaat geven.

‘Lyme’ is een onderwerp dat steeds actueler lijkt te worden, waarvan de symptomen niet altijd duidelijk zijn en dus ook niet herkend worden in het reguliere circuit, en waarover nogal wat controverses bestaan, óók in het reguliere circuit. Bovendien ben ik het ziektebeeld Lyme als docent regelmatig tegen gekomen bij therapeuten, soms in een uiterst dramatische als leerzame situatie, sinds dit onderwerp in de MBK als casus wordt behandeld. Toen een therapeut aan mij persoonlijk vroeg om over Lyme een nascholing te geven, heb ik daar niet lang over nagedacht.

Lyme is een razend interessant onderwerp. Maar denk nou niet dat ik, als gepensioneerd huisarts, dit onderwerp zomaar uit de losse hand kan behandelen. Huisartsen weten meestal niet zoveel van Lyme af, ik indertijd ook niet, moet ik je bekennen! Ik was al acht jaar lang huisarts vóór de eerste publicatie over Lyme in Nederland verscheen. In het begin had niemand door dat het hier om een ziektebeeld ging dat gaandeweg epidemische vormen zou gaan aannemen en waarover nog lang niet het laatste woord is gesproken of geschreven. Ook de tegengestelde berichten in de wetenschappelijke literatuur hielpen niet mee om juiste kennis over Lyme onder artsen te verspreiden.

Ik heb dus vele weken allerlei literatuur en websites over Lyme moeten bestuderen, zowel Nederlandse als internationale. Het viel niet mee om uit die zeer uiteenlopende informatie een duidelijk beeld naar voren te halen met voor de nascholing deugdelijke en betrouwbare informatie. Natuurlijk heb ik ook gebruik gemaakt van de officiële Nederlandse richtlijn, maar heel veel interessante informatie, ook die waarover de wetenschappers het nog niet eens zijn, wordt daarin niet vermeld.

Uiteindelijk ben ik er goed in geslaagd om een boeiende les te construeren (al zeg ik het zelf), vanaf de vroegst bekende, wereldberoemde patiënt met Lyme, met wetenswaardigheden over de geniale ziekteverwekker Borrelia en de onschuldig ogende schapenteek, de vele verwarrende ziektesymptomen, de lastige diagnostiek, de reguliere en ook de complementaire c.q. alternatieve behandelingen.

De PowerPointpresentatie kent veel fraai beeldmateriaal met duidelijke uitleg. Ook een aantal praktijkcasussen komen ter illustratie van de theorie in de les aan bod.

Om je als therapeut thuis goed te kunnen voorbereiden heb ik het te bestuderen materiaal beperkt tot de officiële Nederlandse richtlijn en daar studievragen bij gemaakt. Zo is de voorbereiding goed te overzien en de tijdsbesteding daaraan ook. Ten slotte heb ik een duidelijke reader gemaakt met heel veel beeldmateriaal, uiteraard met verwijzingen naar relevante websites. Deze reader krijg je (in de vorm van een pdf) als naslagmateriaal na afloop van de les.

Ik hoop dat hiermee je belangstelling voor deze nascholing over Lyme is gewekt, zodat we vanaf een boeiende lesdag met elkaar kunnen beleven.

Tot binnenkort!

Klik op de oranje button voor meer informatie over de nascholing ‘Lyme’. Indien je vragen hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief