Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Medicijnen èn mindfulness in holistisch kinderziekenhuis Kinderbuik&co

25 juli 2018

Kinderbuik&co in Bilthoven is het eerste kinderziekenhuis in Nederland waar kinderen reguliere èn complementaire zorg krijgen. “In drie jaar tijd hebben we meer dan 800 kinderen met chronische klachten succesvol behandeld”, vertelt kinderarts en initiatiefnemer dr. Judith Kocken.

De dokters dragen geen witte jassen. Je hoort geen ‘u’, ‘dokter’ of ‘patiënt’ in de wandelgangen. Het ruikt er niet naar ‘ziekenhuis’, maar naar esoterische oliën die een rustgevende werking hebben. En er is geen wachtkamer, maar een gezellig ingerichte ontvangstruimte.

Naast reguliere onderzoeken en zorg krijgen kinderen ook body en mind-behandelingen, zoals yoga, mindfulness, meditatie, massage, hypno- en ademtherapie. Een persoonlijk behandelplan wordt in overleg met de kinderen en ouders gemaakt. En alle behandelingen vinden poliklinisch of in dagbehandeling plaats. Want beter worden, dat doe je thuis, is de visie.

Kijken naar het geheel
“Op die manier worden kinderen op holistische en gelijkwaardige wijze geholpen: ze leren zelf wat ze nodig hebben om gezond te zijn en blijven”, vertelt Judith. In de reguliere zorg wordt vaak niet naar het geheel gekeken en afhankelijkheid gecreëerd met de instelling ‘ik ben de dokter en jij de patiënt’, is haar ervaring.

“Artsen zijn gewend om acute problemen op te lossen met pillen en operaties, maar bij chronische problemen is dat niet altijd voldoende om in evenwicht te komen. Bij Kinderbuik&co onderzoeken we de oorzaak van de klachten, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.”

Veel kinderen met buikpijn
Volgens Judith is dat broodnodig: zo’n 800.000 kinderen in Nederland leven met een chronische aandoening, dat is 1 op de 5 kinderen. Ongeveer 100.000 kinderen hebben buikpijn zonder aantoonbare oorzaak en 600.000 kampen met ernstig overgewicht. Zo’n 72.000 jongeren onder de 25 jaar zijn arbeidsongeschikt als gevolg van burn-out of depressie en rond de 15.000 jongeren slikken langdurig antidepressiva. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

“Chronische kwalen gaan vaak gepaard met angstklachten, depressie en veel en langdurig schoolverzuim”, vertelt Judith. Ze merkt bijvoorbeeld dat veel tieners moe zijn, slecht slapen en buikpijn en stress hebben. “Ze gebruiken medicijnen en worden telkens opgenomen in ziekenhuizen. Sommigen gaan nauwelijks nog naar school en kijken een groot deel van de dag Netflix, zitten op Facebook en chatten. Ze raken verslaafd aan social media en hebben alleen contact als ze online zijn, dat is geen echt contact.”

Kinderen die geen onderdeel zijn van de samenleving, dat klopt niet, vindt Judith. “Sociale uitsluiting draagt bij aan je ongelukkig voelen. Deze kinderen zijn onze toekomst.” Als kind al maakte Judith een tekening van haarzelf als kinderarts. “Ik voel een diep verlangen om een verschil te maken in de wereld en bij te dragen aan het geluk van deze kinderen.”

Alles gebeurt in de darmen
Ze werd maagleverdarm-kinderarts, omdat ‘alles daar gebeurt’. Je hersenen reageren op je darmgezondheid en andersom, legt ze uit. Uiteindelijk ervaar je al je emoties in je buik, denk aan vlinders als je verliefd bent (een groot deel van je feel good-hormonen wordt in je darmen aangemaakt) en spanning als je stress hebt.

“Als je niet goed in je vel zit heeft dit invloed op je darmen. Ze nemen voedingsstoffen minder goed op en dat heeft invloed op je afweersysteem met alle problemen van dien. De gezondheid van je buik heeft invloed op het welzijn van je hele lichaam.”

Judith werkte meerdan twintig jaar als arts en wetenschappelijk onderzoeker in verschillende ziekenhuizen. Ze zette onder andere een maag-, darm-, leverafdeling voor kinderen op in een ziekenhuis in Almere, deed veelbelovend onderzoek naar het effect van body en mind-behandelingen bij kinderen met functionele buikpijn en had een eigen MDL-kinderpraktijk in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.

Een structurele oplossing
Ook schreef ze het boek Kinderbuik, dat gaat over hoe kinderen in hun kracht kunnen komen en gelukkig zijn met voldoende aandacht, gezond eten, de juiste manier van ademen en bewegen.Vier jaar geleden gaf ze haar baan als kinderarts voor maagleverdarmproblemen in een regulier ziekenhuis op om Kinderbuik&co op te richten, om zo kinderen met langdurige en onbegrepen klachten een structurele oplossing te kunnen bieden.

Inmiddels behandelt een team van 15 dokters en body- en mind-therapeuten vijf dagen per week kinderen van nul tot twintig jaar met chronische klachten, zoals buikpijn, Coeliakie, de ziekte van Crohn, langdurige hoofdpijn of vermoeidheid en eet- of concentratieproblemen.

Kinderen worden door de specialisten behandeld die regelmatig met elkaar overleggen over de voortgang en beste aanpak. En daarin zit de kracht van de behandeling. Judith: “Het is indrukwekkend wat voor transformaties kinderen ondergaan, soms al na een behandeling van vier uur.”

2018021-iStock-918646582-4

 FOTO ISTOCK

Om de behandelingen zo aangenaam mogelijk te maken, onderzocht Judith hoe kinderen het liefst zorg krijgen. “Velen vinden ziekenhuizen stinken en de witte jassen die de artsen dragen geeft hen het gevoel dat ze ziek zijn. Daarom pakken we dat bij Kinderbuik&co anders aan. We kijken naar het hele kind, behandelen deze op gelijkwaardige wijze en geven werkelijke aandacht”, legt de kinderarts uit.

Aandacht voor emoties
Er is veel aandacht voor de binnenwereld, de emoties en levensinvulling, want alles heeft invloed op je mentale en fysieke fitheid, gelooft Judith. Een body- en mind-therapeut (van kinderyogadocent tot hypno- of systeemtherapeut) helpt een kind bijvoorbeeld met het voelen van emoties. Judith: “Zo leren kinderen met zachtheid en vriendelijkheid kijken naar gevoelens als eenzaamheid en onzekerheid en ontdekken dat emoties eigenlijk maar enkele seconden duren, als je ze er laat zijn en er niet mee aan de haal gaat.”

Ook helpen therapeuten om betekenis te vinden in het leven, een zinvol bestaan op te bouwen. Waar word je blij van en krijg je energie van? Waar ben je goed in? Judith: “Alle kinderen, ziek en gezond, functioneren het beste als ze helemaal zichzelf mogen zijn.”

Medicijnen zijn soms ook nodig
Soms zijn medicijnen ook (tijdelijk) nodig. Als je ziek bent, ben je uit evenwicht. Je moet eerst evenwicht bereiken en dan zijn medicijnen soms nodig, totdat je de dieperliggende oorzaak hebt gevonden, is Judiths’ visie. “Als je niet meer kunt poepen bijvoorbeeld, heb je laxeermiddelen nodig, totdat je ontdekt wat je mentaal niet los kan laten. Ziekte is niet je vijand, het is iets waarvan je kunt leren.”

Veel kinderen genezen na een behandeling, maar chronische ziektes als Coeliakie of de ziekte van Crohn heb je je leven lang bij je te dragen. Judith: “Kinderen met aandoeningen als deze helpen we op psychisch niveau omgaan met de ziekte en leren we regie te nemen over hun eigen gezondheid en geluk.”

Ook baby’s hebben baat bij body-mindbehandelingen. Kindjes die vaak in het ziekenhuis zijn opgenomen en daardoor gestrest zijn en veel huilen bijvoorbeeld. Ouders leren veiligheid creëren met rituelen als elke ochtend een badje en massage. Judith: “Het is belangrijk om dat met veel aandacht te doen en rust te creëren om het vertrouwen van het kindje te herstellen. Dat begint met aandacht voor jezelf. Veel ouders zijn druk met hun carrière en hebben een leven vol verplichtingen. Het is dan soms nodig om de levensinvulling te veranderen.”

De rol van de ouders
Wat ook uniek is: de ouders worden altijd betrokken bij de behandeling. De opvoeding heeft namelijk een enorme impact op de gezondheid van het kind, weet Judith. Voeden ouders hun kind op vanuit angst en afhankelijkheid of vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid? Nemen ze alles over of ondersteunen ze hun kind waar nodig? Samen met een integratieve therapeut en een body en mind-therapeut onderzoeken ouders hun eigen patronen en oude pijn en leren ze vanuit kwetsbaarheid en eerlijkheid naar de interactie met kind te kijken. Geen ouder is perfect, is de boodschap.

Samenwerken met huisartsen
“Kinderbuik&co biedt een structurele oplossing en dat wordt ook binnen de reguliere zorg opgemerkt”, vertelt Judith. “We doen weinig aan marketing, alle kinderen worden doorverwezen door huisartsen of collega kinderartsen en dat gebeurt steeds vaker. Zij krijgen de kinderen met chronische en langdurige klachten op het spreekuur en wij hebben de tools in huis om hen te helpen, dus het is super waardevol om samen te werken.”

Momenteel dekken alleen bepaalde aanvullende verzekeringen de trajecten van Kinderbuik&co. Judith: “Dat is ontzettend jammer, want de reguliere behandelingen waarin chronisch zieke kinderen terecht komen, zijn niet altijd effectief en kosten miljoenen euro’s. Mijn droom is dat mijn visie in de toekomst binnen de gehele reguliere zorg omarmd wordt en dat de behandelingen voor honderd procent vergoed worden vanuit de basisverzekering.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief