Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Anatomy Trains: werelds’ meest complete anatomiemodel?

25 september 2018

2018029-maxresdefault-4

 

“Anders dan de eerste anatomen ons nog steeds doen geloven is alles in ons lichaam met elkaar verbonden”, zegt bewegingsspecialist Michael Watson. Volgens hem kun je hernia’s en versleten heupen voorkomen met een holistische fysiotherapeutische aanpak.

“Ik was een atleet en speelde rugby op een redelijk hoog niveau”, vertelt Micheal. “Wat ik me altijd afvroeg was: hoe kan ik mijn training verbeteren om heel goed in de sport te worden? Maar al vrij snel ontdekte ik dat het belangrijker is om de kans op blessures te verkleinen dan om harder te trainen.”

Niet zozeer de meest getalenteerde atleten haalden de records, maar degenen die niet geblesseerd raakten, zag Michael, die zijn carrière startte met sportwetenschappen. De vraag rees: hoe voorkom je dan blessures? “Het reguliere gezondheidszorgsysteem ondersteunt alleen in noodsituaties. Je gaat niet naar de fysiotherapeut als je je goed voelt, toch?”

Maar ook bij chronische klachten moeten we volgens Michael vaak (ernstig) gewond raken voordat we proberen te begrijpen hoe ons lichaam functioneert en wat het nodig heeft. “Wanneer we in een vroeg stadium nieuwsgierig zijn naar ons lichaam en het waar nodig op de juiste wijze behandelen, kunnen we onszelf een hoop ellende in de toekomst besparen. Misschien hebben we dan over twintig jaar geen heupprothese of steunzolen nodig.”

Voorkomen van klachten
Michael hoopt dat er in de toekomst een apart systeem zal zijn dat complementair is aan het reguliere zorgstelsel. Een systeem met aandacht voor preventie en betaald door verzekeringen. Maar ook cliënten verantwoordelijk maken voor hun eigen gezondheid, is volgens hem belangrijk wanneer het gaat om preventie.

“Mijn grootvader rookte en dronk zijn hele leven en was toch verrast dat hij nierkanker kreeg.Toen dacht ik: echt waar, verbaast je dat? Wacht niet op iets dat je kapot maakt. Probeer nieuwsgierig te zijn naar je lichaam, is mijn devies. Platvoeten, krommingen van de wervelkolom of kaakproblemen worden niet beter met de tijd.”

Een hernia kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer iemand twintig jaar lang een verkeerde houding heeft gehad. “Ik kan nu helpen door de vorm van de rug, de hoofdpositie en de bekkenhoek in evenwicht te brengen om het genezingsproces te ondersteunen. Maar als de cliënt zijn houding zelf niet aanpast, heeft het geen zin.” Om die reden helpt Michael patiënten reflecteren op levensstijl en houding. Ook krijgen ze oefeningen om thuis te doen, zodat manipulaties geïntegreerd kunnen worden.

Een holistische aanpak
Maar wat is dan ‘de juiste behandeling’? Michael werkt met Anatomy Trains®, een holistische en wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij wordt gekeken naar hoe de spieren met elkaar samenwerken via het fascia [bindweefsel red.] èn hoe dat stelsel functioneert in beweging.

Fysiotherapeuten, personal trainers, atleten, chiropractors en osteopaten gebruiken deze methode sinds 1990. Grondlegger is manueel therapeut Tom Myers. Hij liet zich inspireren door wetenschapper Ida Rolf, die ‘de enkele spieren theorie’ van de eerste anatomen niet accepteerde als het enige wat er is.

2018029-MichaelWorking1-1-1-4

 MICHAEL WATSON AAN HET WERK

Michael, die al meer dan twintig jaar ervaring heeft in de sportwereld als bewegingsspecialist en pilates- en yogadocent, vond in zijn zoektocht naar het voorkomen van blessures bij Anatomy Trains®een essentieel ‘stukje van de puzzel’.

Anatomie 3.0
“Ik wist veel over anatomie. Maar dit is een volgende stap. Zeker niet het laatste anatomiemodel, maar in elk geval de meest complete versie op dit moment.” De bewegingsspecialist is zo enthousiast over Anatomy Trains®dat hij inmiddels wereldwijd cursussen geeft om deze holistische fysiotherapeutische benadering te verspreiden.

“De eerste anatomen ontleedden het lichaam en bestudeerden ‘delen’ uit boeken met de idee ‘dit is anatomie’. Dat is het niet. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden en reageert op elkaar. Anatomy Trains®is een goede manier om dit te proberen te begrijpen.”

Neem het fasciale weefsel, een van de structuren in het lichaam dat verschillende delen met elkaar verbindt. Het omringt de spieren, botten en gewrichten en ondersteunt en beschermt het lijf. Een beperking of zwakte in een bepaald gebied, aangewakkerd door een slechte werkhouding bijvoorbeeld, kan volgens de visie van Anatomy Trains® elders problemen veroorzaken.

“Denk aan een tuinslang of een pijp. Als je op een bepaalde plek op de pijp staat, neemt de druk op de gehele slang plotseling toe. Ik wil dan weten: wat kunnen we doen om de druk weg te nemen?”, legt Micheal uit.

Functioneel perspectief
Therapeuten die met Anatomy Trains® werken brengen de fasciale weefsels in balans met manipulaties en helpen cliënten om gezondere bewegingsvormen te integreren. Om dat te kunnen doen benaderen ze het lichaam vanuit functioneel perspectief. Lees hier het verslag van zo’n behandeling.

Michael: “Als we de passieve traditionele fysiotherapeutische methodes inzetten, kijken we enkel naar de vorm van het lichaam en zien dan bijvoorbeeld dat iemand problemen heeft met bekkenrotatie. Maar we kunnen niet zien hoe iemand zijn of haar bekken gebruikt.”

Veel grote atleten hebben scoliose in hun ruggengraat en schouders, maar kunnen toch heel goed tennis spelen, weet Michael: hij werkte jarenlang met Paralympic-atleten. “Mensen met een handicap lijken behoorlijk beperkt, maar als je kijkt naar de Paralympics zie je dat ze op zeer hoog niveau kunnen presteren. Dat geldt voor veel mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking. De vraag is: hoe kunnen zij hun lichaam – met beperking – optimaal inzetten?”

Uiteraard kijkt Michael ook of de beperking verholpen kan worden, door op een diepgaande manier te onderzoeken waar het vandaan komt. Heeft het iets te maken met emoties of stress? Is het te wijten aan eetgewoonten? Chirurgische behandelingen misschien? Volgens hem kunnen al deze aspecten van invloed zijn op het hele systeem. “Rugpijn is niet zomaar rugpijn.”

Soms is er een verband tussen emoties en spanning en problemen in het lichaam. Tijdens een manipulatie kan er dan naast een fysieke release ook een emotionele release ontstaan. “Cliënten kunnen in het lichaam opgeslagen zorgen, stress of trauma’s in een veilige omgeving loslaten en dat is een stapje naar genezing.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief