Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

"Uiteindelijk komt het altijd weer op voeding terecht"

4 januari 2016

 NOORTJE ROODENBURG IN HAAR PRAKTIJK VITANORA.

Per toeval kwam Paramedisch Natuurgeneeskundige therapeute en voedingsdeskundige Noortje Roodenburg erachter dat haar passie in de zorg lag. Op haar twintigste vertrok ze naar Oostenrijk. Ze wilde graag een administratieve baan maar vanwege de taal lukte dat niet. “Ik kreeg een tip om me te laten omscholen tot ziekenverzorgster in het ziekenhuis. Ik kwam terecht op de chirurgische afdeling van een ziekenhuis in Salzburg. Vanaf de eerste dag wist ik het; dit is wat ik wil doen, mensen helpen”

Vita-Nora1-normaal-2

De diensten in het ziekenhuis waren pittig. “Het is niet zoals hier in Nederland dat je iemand hebt voor de bloeddruk, voor de medicijnen, voor de bedden. Je moest echt alles zelf doen. Ik heb ontzettend veel geleerd in die tijd”. In 1986 keerde ze terug naar Nederland en werkte een tijdje als avondhoofd in een verzorgingstehuis en later als doktersassistente/functielaborante bij een sportmedische instelling, waar ze overigens nog steeds een paar dagen per week werkt. Toch miste ze iets. “Het is heel statisch werk. Ik hoef geen amnese af te nemen, dat doen de artsen. Ik doe de voortesten en werk de handelingen af en de artsen bepalen wat er verder gebeurt”.

Vier jaar geleden besloot Noortje om haar passie voor natuurvoeding en gezonde levensstijl te volgen en opende haar praktijk VitaNora. In eerste instantie als voedingsdeskundige maar ze kwam er al snel achter dat dit niet breed genoeg was. “Ik wilde bij klachten meer aan kunnen bieden dan alleen natuurvoeding. Ik heb ook orthomoleculaire voeding en gewicht coaching gestudeerd en volg regelmatig modules in natuurgeneeskunde”. Als natuurgeneeskundig therapeut kan Noortje wel een uitgebreide amnese afnemen en zelf invulling geven aan de klachten en behandeling. “Tijdens de intake van 1,5 uur kom ik zoveel over iemand te weten en kom je vaak meteen tot de essentie van waar het om draait”

"Mijn cliënten komen voor verschillende behandelvormen, maar uiteindelijk komt het altijd weer op voeding terecht”
Noortje-Roodenberg-normaal-5
 

Haar passie voor voeding is aangewakkerd in de tijd dat Noortje in Oostenrijk woonde. “Ze staan daar veel dichter bij de natuur. Ik was in die tijd getrouwd met een bioloog en we gingen altijd de bergen in. Bij elk plantje wist hij te vertellen waar het goed voor was. Fruit en groenten kregen we uit de moestuin van de schoonouders. In mijn praktijk komen cliënten voor verschillende behandelvormen maar uiteindelijk komt het altijd weer op voeding terecht. Als de voeding niet goed is, raakt je lichaam uit balans”.

Het is niet altijd makkelijk om op je voeding te letten geeft Noortje toe. “In veel producten zitten dingen waar je als consument geen weet van hebt. Heel wat mensen kunnen de bijsluiters niet lezen. Welke e-nummers kan je wel gebruiken en welke niet? Niet alles is slecht maar er staat niet bij wat het dan wel doet. Allergieën zijn vaak ook opgebouwd door verkeerde voeding, maar ook door disbalans als er al aanleg voor is in het lichaam. Als je de voeding weer op de rit zet, zie je mensen vaak weer opknappen”.

Veel mensen weten ook niet dat een teveel aan dierlijke producten, koekjes, chips, gebak en snoepjes verzuring veroorzaakt in het lichaam, wat op den duur weer kan leiden tot vermoeidheid en blessures. “Ik check altijd hoe het zuurgehalte van iemand is. Het is een momentopname, maar als je dat een paar keer achter elkaar doet, krijg je een goed beeld hoe verzuurd iemand is. Als iemand te zuur is begin ik met ontzuren en ontslakken”.

"Het mooiste aan de opleiding van Con Amore is dat je leert wat er vanuit jouw eigen praktijk mogelijk is bij bestaande klachten"

Noortje vindt dat de opleiding Medische Basiskennis van Con Amore ook interessant is voor therapeuten met een medische achtergrond. “De opleiding doktersassistent is op mbo niveau. Je kan bijvoorbeeld wel hartfilmpjes aflezen en interpreteren, maar het zegt niets over waarom iemand slecht in zijn vel zit en er lichamelijke problemen zijn. In je praktijk kom je zoveel verschillende klachten tegen, je moet wel weten wat te doen en hoe je de klachten moet interpreteren. Bij Con Amore leer je rode vlaggen (spoed!) herkennen en interpreteren”.

“Maar het mooiste aan de opleiding is dat je door middel van eigen presentaties leert wat er vanuit jouw eigen praktijk mogelijk is bij bestaande klachten en deze complementair kunt aanbieden, want samenwerken met de reguliere kant is een must! Complementair werken zoals we geleerd hebben bij Con Amore brengt het beste resultaat. Daarnaast laat je als therapeut zien dat je van beide kanten goed onderlegd bent en in staat bent de cliënt de beste zorg te bieden zodat zijn/haar leven weer op de rit komt”.

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen? Stuur een mail naar blog@conamore.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief