Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

To-do lijst voor de beginnend therapeut

5 november 2019

Je hebt de knoop doorgehakt, maar waar begin je nu precies? We hebben een zo compleet mogelijke to-do lijst samengesteld om je op weg te helpen. De volgorde is voor iedereen anders, dus bepaal zelf wat het beste bij jou past. 

Tekst in samenwerking met Paula van Laar

 

To-do 1 Kies een beroepsopleiding

Bezoek open dagen en kijk welke therapievorm of opleiding je aanspreekt. Veel opleidingen bieden korte introductiecursussen aan. Probeer er een aantal van te volgen. Spreek ook af met therapeuten uit de buurt, onderga verschillende behandelingen en vraag hen het hemd van het lijf. Meld je tenslotte aan bij de beroepsopleiding naar keuze. Eventueel kun je tijdens je studie al kleine behandelingen geven aan familie en vrienden. Zo doe je alvast ervaring op en bouw je naamsbekendheid op.

 

To-do 2 Medische of Psychosociale Basiskennis?

Kort gezegd leer je bij de Medische Basiskennis (MBK) en de Psychosociale basiskennis (PsBK) de basis van de geneeskunde en de psychologie. Je leert de belangrijkste ziektebeelden, stoornissen en alarmsymptomen (symptomen die duiden op een ernstig probleem) herkennen en je leert hoe je hier als therapeut mee om kunt gaan.

De MBK en PsBK zijn een waardevolle toevoeging aan de kennis die je bij een beroepsopleiding opdoet. Je verbreedt je kennis, waardoor je jouw patiënt holistisch kunt benaderen en weet wanneer je contact op moet nemen met de huisarts of zelfs met de alarmcentrale. Bovendien leer je meer over de wereld en de taal van de reguliere zorg, waardoor het makkelijker wordt om samen te werken met reguliere hulpverleners, zoals de huisarts (met mogelijk vruchtbare samenwerkingen tot gevolg).

Sommige beroepsopleidingen hebben de MBK of PsBK geïntegreerd in de opleiding. Wanneer dit niet het geval is, kun je deze opleiding(en) apart volgen. Dit kan bij verschillende opleidingsinstituten.

De ene (aankomend) therapeut vindt het prettiger om eerst de MBK en/of PsBK te volgen en daarna pas te starten met een beroepsopleiding. De opgedane medische en/of psychosociale basiskennis kan tijdens de beroepsopleiding namelijk goed van pas komen. Ook is een MBK/PsBK opleiding een goede plek om verschillende therapeuten en hun vakgebieden te leren kennen. Dat kan fijn zijn voor beginnend therapeuten die nog niet goed weten welke beroepsopleiding ze willen volgen. Anderen starten liever met een beroepsopleiding. Ga bij jezelf na wat jij het prettigst vindt.

 

To-do 3 Sluit je aan bij een beroepsvereniging

Een beroepsvereniging zorgt dat de kwaliteit van haar leden gewaarborgd blijft en dat zij zich blijven professionaliseren. Dit doen ze o.a. door opleidings- en kwaliteitseisen aan hun leden te stellen, hen informatie te verschaffen en hen te ondersteunen bij de praktijkvoering. Ook is het vaak mogelijk om een verzekering af te sluiten via de beroepsvereniging. In veel gevallen heeft een beroepsvereniging een onafhankelijke klachten- en geschillencommissie.

Er zijn erg veel beroepsverenigingen in het werkveld van de complementaire geneeswijzen. Bepaal zelf van welke beroepsvereniging jij lid wilt worden. Vaak kun je pas lid worden als je een beroepsopleiding hebt afgerond, maar sommige beroepsverenigingen bieden ook een studenten- lidmaatschap aan. De toelatingseisen zijn per beroepsvereniging verschillend. Heb je een beroepsvereniging op het oog? Check dan zelf de toelatingseisen.

 

To-do 4 Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Als je start met je eigen praktijk ben je volgens de wet een onderneming, freelancer of ZZP’er en daarmee ben je ver- plicht je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer in Nederland. Inschrijven gaat door middel van een gesprek. Tijdens dit gesprek geeft de KvK jouw inschrijving ook automatisch door aan de Be- lastingdienst. Als je alle benodigde gegevens hebt aangeleverd, krijg je meteen een brief mee met je btw-nummer. Sommige beroepsverenigingen stellen een inschrijving bij de KvK als voorwaarde voor lidmaatschap.

 

To-do 5 Sluit verzekeringen af

Als therapeut ben je ondernemer en is het belangrijk om jezelf te verzekeren. De volgende verzekeringen kunnen van toepassing zijn:

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Beroepsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid voor de gevolgen van fouten die je maakt tijdens de uitoefening van je beroep, dus tijdens het geven van behandelingen. Je kan hierbij denken aan (onbedoeld) verkeerd advies, nalatigheid, onzorgvuldige handeling.
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Hiermee dek je het algemene aansprakelijkheidsrisico dat niet direct met het behandelen van patiënten te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan het in elkaar zakken van de behandeltafel (schade aan spullen) of een loszittende trap- leuning waardoor de patiënt van de trap valt en zijn been breekt (letselschade).

  • Productaansprakelijkheidsverzekering. Productaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid die voort- komt uit het verkopen van producten, bijvoorbeeld massagetafels of supplementen.
  • Rechtsbijstandsverzekering.

Deze verzekering zorgt voor juridische assistentie bij een conflict en advies om conflicten te voorkomen.

Sommige beroepsverenigingen hebben een collectieve ver- zekering, dit is een stuk goedkoper. Check dit altijd even voordat je een verzekering afsluit.

 

To-do 6 Maak een website

Je website is een visitekaartje en marketingtool ineen. Het is daarom belangrijk om een mooie uitnodigende website voor je praktijk te creëren. Er zijn verschillende opties voor het maken van een website. Je kunt iemand in dienst nemen of eigenhandig met een online tool aan de slag gaan. Zelf hebben we positieve ervaringen met Bloomsite. Deze website is speciaal ontwikkeld voor therapeuten. Met behulp van duidelijke instructie video’s en persoonlijke begeleiding, kun je gemakkelijk zelf een website maken en onderhouden.

 

To-do 7 Start met marketing en promotie

Nu je zelf gaat ondernemen is het belangrijk dat je ook aan de slag gaat met marketing en zelfpromotie.

Er zijn verschillende platforms die je hiervoor kunt gebruiken.

  • Via Youtube kun je bijvoorbeeld vlogs (videoboodschappen) verspreiden waarin je alles vertelt over jezelf en je behandelmethoden.
  • Op Instagram kun je toepasselijke foto’s plaatsen met een korte tekst eronder.
  • Op Facebook kun je blogs posten, evenementen aan- maken, polls houden etc. om meer publiek te bereiken.
  • Ook het verspreiden van een nieuwsbrief is nog steeds een erg efficiënte manier om een relatie op te bouwen met jouw doelgroep en potentiële cliënten
  • Verder is het geven van lezingen natuurlijk een leuke manier om jouw boodschap te verspreiden en potentiële klanten te ontmoeten.
  • Tot slot kun je een introductiebrief schrijven die je naar alle huisartsen en hun praktijkondersteuners in de omgeving stuurt. Huisartsen en praktijkondersteuners spelen een sleutelrol in de gezondheidszorg en zijn belangrijke potentiële doorverwijzers.

Ga bij jezelf na welke vormen van marketing en promotie bij jou en je doelgroep passen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere platforms te gebruiken om zo meer publiek te bereiken. Let er natuurlijk wel op dat je jezelf niet overvraagt!

 

Wil je ook nog een compleet overzicht van alle begrippen die je tegen (kan) komen?

 

Klik HIER om de gids te downloaden

Schermafbeelding 2019-06-14 om 14.33.13

Veel succes!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief