Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

"Volledig voor mijn eigen praktijk gaan, leverde focus op"

15 januari 2019

Foto Elvis Sporre 

Hoe overleef je het als beginnend therapeut? Epigenetisch psycholoog Emilie Koppius (30) over vertrouwen in jezelf, er honderd procent voor gaan en stressvrij werken.

Twee jaar geleden gaf Emilie haar vaste baan als psycholoog in de verslavingszorg op om voor honderd procent voor haar eigen praktijk te gaan. “Dat was best wel eng en uitdagend. Gedachtes als ‘moet ik dit wel doen?’ en ‘krijg ik wel genoeg cliënten?’ kwamen regelmatig voorbij. Ook moest ik mijn levensstijl 180 graden omdraaien. Kleren kopen of uit eten gaan zat er niet meer in. Gelukkig had ik een financiële buffer en was de stem vanuit mijn hart die zei ‘heb vertrouwen’ het sterkst.”

Focus
Volledig voor haar praktijk gaan leverde focus op. “Als ik daarnaast drie dagen in vaste dienst was gaan werken, weet ik niet of het was gelukt om me te manifesteren. Dat kostte veel tijd en energie. De steun van mijn vriend hielp ook. ‘Ga ervoor!’, zei hij.” Inmiddels heeft Emilie een mooie klantenkring opgebouwd.

Voordat ze de stap naar zelfstandigheid durfde te zetten, ging ze door een intense periode van introspectie. “Ik werkte met plezier in de verslavingszorg, totdat ik burn-outachtige symptomen begon te ontwikkelen. Ik sliep slecht, piekerde veel, had gespannen schouders, maag- en darmproblemen. Door het slechte slapen kreeg ik sombere gedachtes en zo kwam ik in een vicieuze cirkel terecht. Het werk kostte me teveel energie, dat werd duidelijk.”

Een moeilijke periode, maar de situatie gaf haar óók het nodige zetje in de juiste richting. “Ik droomde altijd al over mijn eigen praktijk en nu werd ik min of meer gedwongen de sprong te wagen. Maar eerst moest ik herstellen.”

Epigenetica
Via-via kwam Emilie bij een therapeut terecht die gespecialiseerd is in de epigenetica. Hij nam haar gedrags- en gedachtenpatroon, levensstijl èn voeding onder de loep. “Deze holistische benadering raakte me op diep niveau. Gedurende deze periode realiseerde ik me namelijk hoezeer lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De stress die ik ervoer resulteerde in allerlei fysieke problemen. Ik wilde verder kijken dan het cognitieve, waar mijn focus als psycholoog altijd op lag.”

Zo kreeg een dieper inzicht in haar gedragspatronen – “ik stond altijd aan en had tien afspraken op een dag” – èn werd bijvoorbeeld ondersteund met voedingssupplementen als magnesium en glitkruid die een kalmerende werking hebben.

“Epigenetica gaat over het beïnvloeden van de genen”, vertelt Emilie. Nog niet zo lang geleden dachten we dat het genenpakket waarmee we geboren worden vaststaand is. We zijn slachtoffer van ziektes en kunnen er niets aan veranderen, was de gedachte.

Recent onderzoek laat echter zien dat omgevingsfactoren als een ongezonde levensstijl, stress of onverwerkte trauma’s deze genenpakketten beïnvloeden. Dat gebeurt via de zogeheten epigenen, wat letterlijk ‘boven de genen’ betekent. Andersom werkt dat net zo: met een gezonde levensstijl is het mogelijk om te genezen van erfelijke aandoeningen.

Emilie pakte alle mogelijke aspecten die haar epigenen mogelijk beïnvloeden aan en krabbelde als een herboren mens met nieuwe inzichten uit het dal. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek: ze besloot epigenetica en orthomoleculaire therapie – om zichzelf nog verder te verdiepen in voeding – te studeren en holistisch therapeut te worden.

“Alleen al met voeding kun je zoveel bereiken, dat vind ik super interessant. Sommige voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld een stressreactie in ons lichaam veroorzaken.” Zo blijkt uit onderzoek dat geen enkel mens gluten goed kan verteren. In ons brood zit tegenwoordig 5 x zoveel gluten als vroeger. “Zonde als je dat over het hoofd ziet.”

Netwerken
“In het begin voelde het kwetsbaar om mezelf in de wereld te zetten. Ik ben bescheiden opgevoed en praat niet zo snel over mezelf. Toch nam ik mezelf voor om overal waar ik was te laten vallen wat ik doe. Op verjaardagen, bij familie. Niet om op te scheppen, maar om mijn enthousiasme te delen over mijn ondernemerschap.”

Emilie bleef netwerken en volgde ondertussen een opleiding medische en psychosociale basiskennis om in aanmerking te komen voor vergoeding van verzekeraars. Cliënten met een aanvullende verzekering kunnen tot wel 45 euro per behandeling terug krijgen. Ook sloot ze zich aan bij de beroepsvereniging van orthomoleculaire therapie. “Heel waardevol, want je krijgt een kwaliteitslabel en bent vindbaarder op internet.”

Er kwam een website met een helder en persoonlijk verhaal, die ze liet fine-tunen door een tekstschrijver. “Kwetsbaarheid mag er zijn, vind ik. Als je durft te benoemen dat je het als therapeut soms ook zwaar hebt, durven mensen zich meer te openen. Ze hebben minder het gevoel dat ze een ideaalbeeld moeten neer te zetten. We zijn allemaal mens.”

Ze organiseerde een aantal retreats om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met meditatie, hun eigen gedragspatronen en gezonde voeding. Ze ging bloggen over gezondheid. “Ik vind het leuk om te schrijven, het is een mooie manier om mijn kennis met veel mensen te delen en eventueel nieuwe cliënten te bereiken.” En toen moest ze loslaten en vertrouwen op de geplante zaadjes.

“Daar is geduld voor nodig. Je kunt als beginnend therapeut niet verwachten dat het meteen stroomt. Die verwachting hebben we misschien wel in deze maatschappij waarin doelen snel behaald moeten worden.”

Werkwijze
Haar werkwijze maakte ze overzichtelijk op haar website: intake, behandeling en evaluatie. “Ik heb het niet van te voren uitgestippeld, maar gaandeweg ontdekt wat wel en niet werkt. Zo bestaan de intakes altijd standaard uit twee gesprekken, omdat ik een zo volledig mogelijk beeld van iemand wil krijgen.”

Op een gegeven moment kwamen er vanuit allerlei hoeken mensen naar haar toe en begon het balletje te rollen. “Dat was ook een spannende tijd, want je weet niet meteen of je mensen ook daadwerkelijk helpt. Maar na een tijdje merkte ik veranderingen op. Cliënten stapten uit patronen, hadden een positievere houding en benoemden het ook: ‘je helpt me echt’. Waar je in het begin nog op jezelf moet inpraten, krijg je het opeens terug in de praktijk. En dat geeft echt vertrouwen.”

Stressvrij werken
Op een gegeven moment stroomden er zoveel cliënten binnen dat Emilie bewust bij zichzelf moest nagaan welke werkomstandigheden ze prettig vond. “Grenzen stellen is heel erg belangrijk voor me geworden: ik wil natuurlijk niet weer burn-outverschijnselen krijgen. In deze veeleisende maatschappij, en zeker in Amsterdam, hebben we de neiging om aan onszelf voorbij te gaan. Ons lichaam komt niet meer in rustmodus, met alle gevolgen van dien. Daarom behandel ik niet meer dan zes cliënten per dag en dat voelt als een goed aantal.”

Ook hecht Emilie veel waarde aan een fijne praktijkruimte. “Het is best spannend voor mensen om in behandeling te gaan. Een klinische omgeving maakt dat er niet makkelijker op. Het is ook al ruimschoots bewezen hoe groot de impact van geuren en kleuren op je gevoel is. Daarom wenste ik een huiselijk ingerichte praktijkruimte, voor mezelf en mijn cliënten.” 

Anderhalf jaar werkte Emilie vanuit huis. Maar op een gegeven moment was het moment daar om privé en werk meer te scheiden. “Er komt natuurlijk wel allerlei zwaarte je huis in.”

Toen ze nergens een ruime, lichte plek vond besloot ze om zelf ruimtes te verhuren. Ze vond een prachtige locatie in hartje Amsterdam met diverse kamers, die ze huiselijk inrichtte. En zo ontstond haar tweede bedrijf.

“Het is een heerlijke locatie en wat ook leuk is: ik kom in contact met andere therapeuten. We kunnen met elkaar sparren en elkaar aanvullen. Ik ben niet bang voor concurrentie. Je krijgt toch wel de mensen bij je die echt bij je passen.” 

Je onderscheiden
Epigenetisch psycholoog is een term die Emilie zelf bedacht. Niet dat ze bewust dacht ‘ik moet uniek zijn om me te onderscheiden’. Het verliep natuurlijk. Toch denkt ze dat er weinig therapeuten zijn die werken vanuit deze combinatie. “Mensen voelen zich aangesproken tot het wetenschappelijke van de psychologie en epigenetica aangevuld met de orthomoleculaire therapie: ik bied het totaalpakket. Het geeft rust dat ik het hele medische plaatje zie.”

Dat ze werkt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten heeft ook impact, merkt ze. “Epigenetica leert dat je zogenaamde aangeboren problematiek – denk aan een depressie die je vader en opa ook hadden – zelf kunt oplossen. Dat roept soms weerstand op, want opeens ben je zelf verantwoordelijk voor je herstel. Maar de feiten stimuleren uiteindelijk vaak wel om in beweging komen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief