Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

"We worden ziek omdat de planeet uit balans is"

30 juli 2019

Met behulp van gezonde voeding, tantra, meditatie, plantenmedicijnen en haar eigen wijsheid genas Yama Voorhorst zichzelf - tegen alle verwachtingen in - van een bipolaire stoornis. Ze schreef een boek over haar genezingsproces en coacht nu anderen. Lees hier haar boeiende visie op (mentaal) welzijn.

Je boek ‘Van stoornis naar gave’ is nu twee maanden uit. Wat zijn de reacties?
“‘In één ruk uitgelezen’. En: ‘bedankt voor de inspiratie’. Ik krijg ook veel positieve reacties van mensen zonder een bipolaire stoornis. Daar ben ik heel erg blij mee: mijn verhaal gaat over veel meer dan het helen van een specifieke mentale ziekte. Het wijst je de weg vanuit het donker naar het licht, van beperkende overtuigingen en verstikkende conditioneringen naar een vrij en gezond leven.”

Je hebt 25 jaar lang geworsteld met je ziekte. Geen opname of medicijn hielp. Wat was het omslagpunt?
“In heb onvoorstelbaar veel therapieën gehad, zowel in de reguliere als alternatieve zorg. Het heeft allemaal vast iets geholpen, want in mijn eentje redde ik het niet. Het bood een luisterend oor en wellicht heb ik iets gezondere copingsstrategieën aangeleerd. Maar het voelde vooral als pappen en nat houden.

Ik was extreem afhankelijk geraakt van behandelaars en medicijnen, die alleen maar symptomen onderdrukten of verergerden. Daarom zat ik muurvast in mijn helingsproces. In de opnameklinieken werd ik alleen maar zieker. Je zit tussen allemaal mensen die het ook niet meer weten, verpleging die weinig tijd heeft en psychiaters die niet weten wat ze met je aanmoeten. Om moedeloos van te worden.

Op een gegeven moment kwam ik in contact met iemand van Jeugdzorg, omdat ik opvang voor mijn zoon zocht. Ik kampte met zo’n zware depressie dat ik niet voor hem kon zorgen. Ze zorgden in eerste instantie voor hem, maar vroegen mij ook: wat heb jij nodig? Ik had werkelijk geen idee, die vraag had niemand mij nog gesteld. Maar ze bleven het maar vragen: wat denk jij zélf dat goed voor je is? 

Langzaamaan kwamen er antwoorden naar boven. In eerste instantie over wat ik nìet meer wilde, zoals angstig en alleen binnen zitten met de gordijnen dicht en medicatie slikken. Toen kwamen de ideeën over wat ik wèl wilde: in de natuur zijn, op een plek waar mijn systeem tot volledig rust kon komen, detoxen, gezond eten en een coach of masseur in de buurt voor als ik ondersteuning nodig had.

Zo kwam ik in transformatiecentrum in Frankrijk terecht, waar dat allemaal tot mijn beschikking was. Ik mediteerde elke dag en verzorgde geraniums die tot bloei kwamen, een mooie metafoor voor mijn eigen bloei daar. Ik kwam helemaal tot rust en leerde steeds meer in het hier en nu te leven, waar eigenlijk niets aan de hand was.

In shock werd ik naar deze plek gebracht, een maand later kwam ik zelf met de trein terug. Mijn situatie was compleet omgedraaid. Ik had nog een lange weg te gaan, maar dit was het startpunt van mijn helingsproces: het moment waarop ik de regie over mijn leven terug had.”

2019024  Yama Voorhorst Van Stoornis tot Gave @Utrecht 230419-1848

Hoe ziet je leven er momenteel uit?
“Ik heb net mijn website geüpdate, nu een interview met jou, dit weekeind organiseer ik ceremonies speciaal voor vrouwen en dan rijd ik met mijn busje naar Frankrijk, waar ik retraites met muziek en plantenmedicijnen geef. Mijn leven is intensief en onregelmatig. Ik had nooit gedacht dat ik dat aan zou kunnen.  

Om tien uur naar bed, om zes uur op voor yoga en meditatie: een paar jaar geleden was een regelmatig leven heel erg belangrijk voor me, juist omdat ik zo uit balans was. Maar ik had er ook altijd grote weerstand tegen en vind het heerlijk dat het nu niet meer nodig is.”

Hoe blijf je dan in balans?
“Mediteren, tantra, plantenmedicijnen: er zijn allerlei prachtige, oeroude geneeswijzen waarop ik kan terugvallen. Deze geneeswijzen helpen me om dichtbij mezelf te blijven en te voelen wat ik nodig heb, in contact te komen met mijn eigen wijsheid en intuïtie.  

Door trauma’s gaan we op slot om onszelf te beschermen, maar we sluiten we onszelf ook af van onze bron. Dat was bij mij jarenlang het geval. Vroeger ging ik toch naar die verjaardag, ook al was ik moe. Nu sla ik het over. Ik voel mijn grenzen beter.

Ook eet ik heel gezond, voornamelijk veganistisch en biologisch. Ik geloof dat goede voeding enorm bijdraagt aan je gezondheid. Van voedsel met bestrijdingsmiddelen en additieven worden we ziek.”

Ben je nu helemaal genezen van een bipolaire stoornis?
“Ik ben nu ruim zes jaar medicijnvrij en lange tijd dacht ik van wel. Inmiddels weet ik dat het niet zo is, die aanleg of ‘gevoeligheid’ heb ik nog steeds. Er zijn momenten waarop ik voel dat ik in de gevarenzonde beland. Tijdens het afronden van mijn boek bijvoorbeeld, werkte ik veel te lang door en voelde ik me behoorlijk hyper worden. Ik kon moeilijk stoppen met schrijven.

Ook ging ik door eenzware periode toen het niet zo goed ging met mijn partner. Even was ik bang weer in een depressie te belanden. ‘Het zal me toch niet gebeuren dat ik net voor het uitkomen van mijn boek opgenomen word’, dacht ik. Maar dat gebeurde niet. Blijkbaar heb ik voldoende tools en wijsheid om mezelf weer snel op de rit te krijgen. Ik houd mezelf staande, als een kapitein op een schip, dat de storm trotseert.

Misschien heb ik volgens de DSM nog steeds een bipolaire stoornis, omdat ik nog steeds in extremen beland. Maar ik noem het zelf geen stoornis meer: een stoornis verstoort je leven en dat is bij mij niet meer het geval. Sterker nog: ik gebruik mijn gevoeligheid nu om anderen te helpen. Dankzij mijn sterke intuïtie en door wat ik allemaal heb doorgemaakt kan ik anderen goed aanvoelen en ondersteunen.”

2019024  Yama Voorhorst 2 Van Stoornis tot Gave @Utrecht 230419-1910

Hoe kan de (psychiatrische) zorg in Nederland/het westen beter denk je?
“Ik denk dat iemand die psychotisch wordt het meest gebaat is bij een begeleider die hem of haar helpt door de angst en pijn heen te gaan, in plaats van het te stoppen en onderdrukken met medicijnen. Als je het kan doorleven en doorvoelen lost het op, raak je het kwijt.

Plantenmedicijnen kunnen in mijn ogen heel helpend zijn bij dat proces. Als ik ooit nog een keer een terugval heb: breng me alsjeblieft naar de jungle en zet me bij een sjamaan. Daar krijg ik alle ruimte om emoties, trauma of wat dan ook te verwerken. Alle ellende eruit te kotsen, bloeden, huilen, zweten, lachen… 

Maar ook een plek in de natuur, gezond eten, meditatie, yoga, taakjes die je kunt doen als je ertoe in staat bent zijn in mijn ogen veel waardevoller dan een opnamekliniek waar iedereen een label heeft en onder de medicatie zit. Helaas zijn kuuroorden als die waarin ik verbleef vaak kostbaar en leven de meeste mensen met psychische aandoeningen van de Ziektewet: de financiële middelen ontbreken. 

Ik heb de kosten deels betaald vanuit mijn PGB en kreeg financiële ondersteuning van mensen om me heen die wilden helpen. Maar niet iedereen heeft een netwerk dat je ondersteunt als je moeilijk hebt.

Ken je Crazywise? Dat is een prachtige documentaire die laat zien hoe mensen die psychotisch zijn in het westen worden bestempeld met een stoornis, maar binnen veel inheemse stammen als sjamanen worden gezien. Daar worden die mensen bijgestaan door hun tribe.

In Nederland is er elk jaar een Crazywise conferentie - ik heb daar ook gesproken - waar alternatieve genezers, open minded psychiaters en mensen met psychische aandoeningen zoeken naar nieuwe manieren om te genezen. Volgend jaar is het thema ‘community vorming’. Gelukkig wordt er dus wel gezocht naar alternatieve zorg voor mensen zoals ik.” 

Waarom kampen zoveel mensen tegenwoordig met psychische aandoeningen denk je?
“De vraag is: hebben deze mensen echt een stoornis of sluiten ze gewoon niet aan bij hoe de grote massa de werkelijkheid beleeft? We vinden dat ze niet kunnen functioneren in de maatschappij, maar in mijn ogen is die maatschappij juist de oorzaak van hun ziekte.

Hoe kun je gezond zijn of beter worden in een wereld waar bioindustrie, ongelijkheid en vervuiling normaal zijn? Een systeem dat gericht is op werken en winst maken? Niet de planeet staat op nummer een, maar profit. Alles moet snel-snel-snel, dus als je iets hebt: gooi er een pil in en je kunt weer verder. Ik denk dat wij ziek zijn, omdat onze planeet ziek is.

De enige oplossing is organisch samenwerken met de natuur, waar wij onlosmakelijk mee verbonden zijn. Daar is meer voor nodig dan elke woensdag yoga doen en havermelk drinken. Er moet een shift komen van profit naar planet. De aarde moet op nummer een. Daar gaan mijn retraites en ceremonies ook over: jezelf helen en vervolgens de planeet.”

Meer bijzondere verhalen lezen?
Klik hier voor al onze blogs met die onder deze categorie hangen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief