Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Is kaneel het nieuwe medicijn tegen diabetes?

29 december 2015

Cinnamomum_verum_spices-Simon-A_-Eugster-Own-work-5

In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes en het is daarmee de meest voorkomende chronische ziekte. Elke week komen er 1000 nieuwe diabetes patiënten bij. 90% van de diabetici heeft type 2 diabetes [1], wat ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd wordt, omdat het vaak op latere leeftijd voorkomt. Maar door overgewicht en weinig beweging krijgen steeds meer jonge mensen te maken met dit type diabetes. Naast voedings- en bewegingsadvies krijgen de meeste patiënten ook medicijnen. Gelukkig verschijnen er steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat ook natuurlijke voedingstoffen een positieve werking hebben op het voorkomen of vertragen van type 2 diabetes. Kaneel is daar een van.

Het stadium voor diabetes wordt pre-diabetes genoemd. De bloedsuikerwaarden zijn al iets hoger maar veroorzaken weinig tot geen symptomen. Als pre-diabetes niet behandeld wordt, kan het overgaan naar type 2 diabetes. Een Frans onderzoek [2] toont aan dat kaneel een positief effect heeft op het verlagen van de nuchtere bloedsuikerwaarde (de bloedsuikerwaarde voordat je iets hebt gegeten) en oxidatieve stress (reactieve zuurstofbinding wat schadelijk is voor cellen in het lichaam), waardoor het mogelijk een rol kan spelen in het vertragen of voorkomen van type 2 diabetes.

Naast kaneel heeft ook chroom, een van de essentiële mineralen, mogelijk een effect op het regelen van de bloedsuikerspiegel. Verder hebben onderzoekers gesuggereerd dat kaneel en chroom een gunstig effect op de lichaamsbouw kunnen hebben. Van carnosine (een aminozuur) is vastgesteld dat het een remmende werking heeft op glycatie; dit is een mogelijk schadelijk proces waarbij eiwitten binden aan suikermoleculen, wat in verbinding wordt gebracht met bijvoorbeeld chronische cardiovasculaire ziektes en Alzheimer. De toevoeging van carnosine zou een positieve invloed kunnen hebben op het effect van kaneel op de controle van de bloedsuikerspiegel bij pre-diabetes patiënten.

Het onderzoek naar het effect van kaneel is gerandomiseerd en dubbelblind uitgevoerd. Er deden 52 proefpersonen met overgewicht mee in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. Vier maanden lang kregen alle proefpersonen een keer per dag twee capsules toegediend. De experimentele groep kreeg een supplement met kaneel, chroom en carnosine en de controlegroep kreeg een placebo.

Na vier maanden was bij beide groepen het gewicht en BMI toegenomen. De vetvrije massa was daarentegen alleen toegenomen bij de experimentele groep. Ook vertoonde de experimentele groep een daling in de nuchtere bloedsuikerwaarden en ging de afscheiding van insuline omhoog. Dit betekent dat de gevoeligheid voor insuline iets verbeterde, wat een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel en dus essentieel is voor diabetes patiënten. Twee maanden nadat de proefpersonen gestopt waren met het slikken van de supplementen keerden de waarden van voor het experiment weer terug. Uiteindelijk zal een gezondere levensstijl een groter en ingrijpender effect hebben en dient dit natuurlijk in eerste instantie aangeraden te worden. Maar het experiment heeft laten zien dat er ook natuurlijke en niet invasieve mogelijkheden zijn om het lichaam in balans te brengen. Een natuurlijk supplement van kaneel kan dan net dat zetje in de juiste richting zijn.

Cinnamon-cassia-5

Bronnen

[1] www.diabetesfonds.nl
[2] Yuejun Liu, Aurélie Cotillard, Camille Vatier, Jean-Philippe Bastard, Soraya Fellahi, Marie Stévant, Omran Allatif, Clotilde Langlois, Séverine Bieuvelet, Amandine Brochot, Angèle Guilbot, Karine Clément, Salwa W. Rizkalla (2015) A Dietary Supplement Containing Cinnamon, Chromium, and Carnosine Decreases Fasting Plasma Glucose and Increases Lean Mass in Overweight or Obese Pre-Diabetic Subjects: A Randomized, Placebo-Controlled Trial. PLoS ONE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief