Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

"Laat je angst los en volg je hart"

17 september 2019

Hoe overleef je het als beginnend therapeut? Voedingsdeskundige Annalena Hartmann over intuïtief eten, angsten overwinnen en inspelen op de behoeftes van de klant.

Foto Marina Coenen

Acht jaar lang werkte Annalena als hotel-, project- en accountmanager bij verschillende bedrijven, tot april dit jaar. Ze nam de sprong in het diepe en begon ‘eindelijk’ voor zichzelf. “Ik dacht steeds, ‘dit is het niet’ en dan wisselde ik weer van baan. Maar ik voelde me onvervuld en wilde graag iets betekenen voor anderen. Toch werd ik steeds tegengehouden door angst om mijn eigen weg te kiezen. Een vaste baan geeft natuurlijk veel zekerheid.”

Op een gegeven moment kon ze vier dagen werken, in plaats van vijf. Nu had ze tijd voor een deeltijdstudie. Voedingscoaching had altijd al haar interesse. “Mijn vader was maag-lever-darmarts, mijn moeder homeopaat. De gesprekken bij ons aan tafel gingen vaak over de buik, darmen en poep.”

Regelmatig kwamen bezorgde moeders bij de familie Hartmann langs met poepsamples van hun kinderen. “Het menselijk lichaam en gezondheid fascineerde mij en, net als mijn ouders, vond ik het fijn om anderen te helpen.”

 

Een passie voor eten
Tijdens haar studie hotelmanagement ontwikkelde Annalena ook een passie voor gezond eten en koken. Vrienden vroegen regelmatig om advies. ‘Welke groenten zijn echt gezond? Hoe zit met vlees? Zijn mijn buikkrampen normaal?’

“Advies geven vond ik superleuk en het liefst maakte ik er mijn werk van.” Toch rolde ze de reclamewereld in en raakte het een tijd lang uit haar vizier, totdat ze die 32-urige werkweek aanvroeg.

“De Integrative Nutrion Coach opleiding in New York trok mijn aandacht. Dit is de grootste ‘nutrition’ school ter de wereld, waar inspirerende sprekers als Deepak Chopra lezingen geven. Zij boden een eenjarig, online lesprogramma aan, dat ik naast mijn werk als accountmanager kon volgen.”

Ondertussen bleef ze vrienden en bekenden adviseren over gezonde voeding. “Hoe ‘eet’ je je immuunsysteem sterk? Welk voedingspatroon helpt je fit worden, afvallen of juist aankomen? Met welke nutriënten breng je je hormoonhuishouding in balans en slaap je beter? Langzamerhand kon ik op al die vragen antwoord geven.”

 

Overspannen
Na het afronden van de opleiding hield de kersverse voedingscoach een dag in de week eigen praktijk. Maar dat plan mislukte. “Als projectmanager werkte ik soms aan zeven verschillende projecten tegelijkertijd. Voordat ik het wist, kreeg ik last van hardkloppingen en hyperventilatie. Mijn passie volgen? Daar had ik helemaal geen ruimte voor: ik was overspannen.”

Op vakantie in Thailand, in alle rust, werden dingen helder. “‘Wat ben ik nou aan het doen? Mijn hart ligt niet bij keihard werken als manager’, dacht ik. Er moest iets veranderen, ook al was dat nog zo spannend.”

Annalena zegde haar baan op en vroeg een startersregeling aan bij het UWV. Ze kreeg financiële steun voor zes maanden, een starterstraining en werd gestimuleerd om een businessplan op te stellen. “Dat was fantastisch: nu kon ik me volledig op mijn bedrijf richten. Het gaf me erom veel rust en het nodige zetje.”

 

‘Up & running’
Vier maanden later is Annalena’s bedrijf ‘up and running’. Ze werkt als voedingscoach bij een yogaschool, begeleidt een voedingsprogramma bij een fitnesscentrum, geeft workshops bij bedrijven en individuele sessies. “Als je er echt voor gaat en je openstelt gaan deurtjes open en komen nieuwe kansen en opdrachtgevers vanzelf op je pad.”

Haar advies: maak gebruik van je eigen netwerk. “Toen ik net begon heb ik al mijn vrienden een mail gestuurd en hen dertig procent korting aangeboden op mijn sessies.” Wat volgens de coach ook goed werkt: overal even laten vallen wat je doet, ook al is het spannend om jezelf te verkopen. En samenwerken met bedrijven die al een grote klantenkring hebben.

“Je kunt mee surfen op hun golven van succes en je eigen netwerk uitbreiden. Omdat ik nu zoveel verschillende mensen begeleid, leer ik ontzettend veel en voel ik me steeds zelfverzekerder.”

Nog een tip: onderzoek hoe je concurrenten het aanpakken. “Bij een fitnesscentrum werken? Daar zou ik zelf nooit opgekomen zijn. Maar mijn concurrenten wel. Er ging een lichtje branden: hier komen veel mensen die met gezondheid bezig zijn.”

 

Workshops
Ondertussen maakt de voedingscoach plannen voor de toekomst: ze wil workshops over gezonde voeding geven bij succesvolle bedrijven. “Zo bereik je veel potentiële klanten op een laagdrempelige manier. Het welbevinden van werknemers wordt steeds belangrijker, vooral bij jonge startups zijn bedrijfsyoga en gezonde lunches in het arbeidscontract opgenomen. Daar zie ik kansen.”

 

Boek
Momenteel schrijft Annalena ook een receptenboek voor zwangere vrouwen, samen met een vriendin die kok is. Ze geven advies over gezond eten tijdens de zwangerschap en verwerken die in lekkere recepten. “Durf groot te denken: met een boek zet je jezelf op de markt verhoog je je geloofwaardigheid als ondernemer.”

 

Jezelf onderscheiden
Annalena heeft goed nagedacht over de kernwaarden van haar bedrijf en hoe ze zichzelf kan onderscheiden. “Het allerbelangrijkste vind ik een persoonlijke aanpak. Er is niet een dieet voor iedereen. Ik sta voor duurzaamheid: een voedingspatroon dat past bij de persoon en onderdeel wordt van iemands levensstijl.”

Ook positief en intuïtief eten zijn USP’s (Unique Selling Points). “Houdt iemand ontzettend van pizza met heel veel kaas? Dan kijken we stapje voor stapje hoe we dat lievelingsgerecht gezonder kunnen maken. Tomatensaus kun je zelf maken, zonder E-nummers en de bodem deels vervangen met bloemkool. Gezond eten moet lekker en leuk zijn!”

Intuïtief eten gaat over de signalen van het lichaam leren herkennen. Wat zegt buikkramp of opgeblazen buik? Verstopping, weinig energie, of juist te veel? “Ons lichaam weet precies weet wat we nodig hebben. Je moet er alleen naar leren luisteren.”

 

Inspelen op de behoeftes van de klant
Eerst communiceerde Annalena over haar diensten in het algemeen, maar ze merkt dat klanten behoefte hebben aan doelen, vaste afspraken en helderheid over de kosten. Daarom biedt ze coachingspaketten aan van drie of zes maanden. “Dat werk goed.”

Wat haar ook opvalt: naast coaching is er behoefte aan de praktische uitvoering van gezond eten: iemand die maaltijden klaarmaakt. “Veel mensen zijn tegenwoordig druk met hun carrière, kinderen, reizen, hobby’s. Ze hebben weinig tijd, maar willen wel graag gezond eten, geen kant-en-klare maaltijden van de supermarkt dus. Een bananenbrood in de vriezer is dan erg welkom. Eten ‘preppen’ als onderdeel van mijn diensten, daar denk ik momenteel over na.”

 

Valkuil
Inspelen op de behoeftes van de klant is belangrijk, tegelijkertijd benoemt Annalena de valkuil van ‘het perfect willen doen’. “De pakketten die ik aanbied zijn prettig voor de klant, maar bezorgen mij soms onrust. Hoe ga je om met klanten die om meer hulp vragen, dan van tevoren afgesproken is?”

De voedingscoach merkt dat de tijd die ze soms aan iemand besteedt niet in relatie staat tot de vergoeding. Je uren bijhouden en communiceren over het verloop is spannend, zeker in het begin, vindt ze. “Je kunt jezelf nog niet helemaal op waarde schatten. Dat is een proces, denk ik.”

 

Balans
En hoe houd je de balans tussen een goede ondernemer zijn en goed voor jezelf zorgen? “Het mooie is: dit werk geeft me energie, in plaats van dat het energie kost. Dat komt omdat ik nu mijn passie volg. Maar ook daar kun je jezelf in verliezen.”

Daarom plant Annalena haar werkzaamheden ver vooruit en berekent ze binnen die planning ook voldoende vrije tijd. En ze creëert rustmomenten voor zichzelf, met een kopje thee, meditatie en yoga.

“Yoga geeft me rust en vertrouwen. Dat gun ik mijn klanten ook, daarom ga ik in november de opleiding tot yogadocent volgen. Eten alleen is niet genoeg om gezond te zijn, een holistische aanpak is nodig.”

 

Medische basiskennis
Einde van het jaar staat ook de opleiding medische en psychosociale basiskennis op de planning. “Ziektebeelden herkennen en mensen doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is, vind ik erg belangrijk. Het gaat om het welzijn van je klanten. Als voedingscoach alleen kun je niet iedereen helpen.”

Ook wil Annalena een studie orthomoleculair therapeut of gewichtsconsulente volgen. “Dan kan ik me aansluiten bij een beroepsvereniging en mezelf nog beter op de kaart zetten. De opleiding tot Integrative Nutrion Coach wordt in Nederland helaas niet geaccrediteerd door beroepsverenigingen. Maar ik vind het heerlijk om weer te gaan studeren. Je bent als therapeut nooit uitgeleerd."

 

Dit artikel is geschreven door: 

Marijke van der Linde - journalist, copywriter, eindredacteur en schrijfdocent

Na het afronden van de hbo-studie journalistiek in 2007 startte Marijke als freelance journalist en volgde tegelijkertijd de hbo-opleiding copywriting aan de Hogeschool van Utrecht. Gaandeweg ontwikkelde Marijke zich als copywriter en eindredacteur voor diverse zzp’ers, bedrijven en (zorg)instellingen. Ook gaf ze jarenlang medialessen aan kinderen tussen de 6 en 10 jaar bij Firma Media. Daarnaast is Marijke docent journalistiek en creatief schrijven bij Parnassos, het cultuurcentrum van de universiteit van Utrecht. Marijke schrijft graag scenes, korte verhalen, sprookjes en gedichten en volgt regelmatig creatieve schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Meer weten? Bezoek haar website: www.tikmachine.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief