Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Reguliere en complementaire zorg onder één dak

12 oktober 2016

TOED OPRICHTSTER RACHEL FONTAINE. FOTO DAISY GILYAMSE

Een natuurarts, acupuncturist, psycholoog en voedingsdeskundige: bij TOED helpen behandelaars uit de reguliere èn complementaire zorg samen één patiënt. “Ziekte ontstaat niet door één enkele oorzaak. Daarom moeten we vanuit verschillende invalshoeken naar lichaam én geest kijken”, zegt natuurgeneeskundige, pedagoog en oprichtster Rachel Fontaine.

Hoe werkt TOED?
“Stel, je hebt chronische klachten en krijgt daarvoor medicijnen, maar ze helpen niet. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar TOED. Hier bekijken reguliere en complementaire behandelaars je klachten vanuit verschillende invalshoeken, zodat de kans op herstel groter is. Iedere vestiging heeft een psycholoog, acupuncturist, natuurarts en voedingsdeskundige in huis.”

En dan?
“De natuurarts kijkt naar onderliggende oorzaken, controleert je fysieke gesteldheid en geeft ademhalings- en meditatie-oefeningen mee. De acupuncturist helpt bij een goede doorstroming van energie en de voedingsdeskundige zorgt ervoor dat het lichaam voldoende nutriënten en voedingsstoffen binnenkrijgt. Is er sprake van burn-out? Dan plannen we extra sessies met de psycholoog. Afhankelijk van de klachten betrekken we ook andere behandelaars bij het traject. Denk aan het hypnotherapeut of EMDR-psycholoog. Elk programma wordt toegespitst op persoonlijk herstel. Het is de bedoeling dat je binnen vier maanden en tien sessies met concrete en praktische handvatten op eigen kracht verder kan.”

Waarom heb je TOED opgericht?
“Ik vind dat de patiënt voorop staat en het meeste baat heeft bij een multidisciplinaire aanpak. Zeker mensen die van alles doen om hun gezondheid te optimaliseren, maar bij wie de klachten niet afnemen. Denk aan medicijngebruik of een gezonde levensstijl. Er kunnen tig redenen zijn voor die fysieke of mentale klachten. Benader je die vanuit alle invalshoeken, dan heeft iemand de grootste kans op herstel. Ik vind het vreemd dat dit nog niet is ingebed in het huidige zorgaanbod. Met TOED (Therapeuten Onder Eén Dak) wil ik dat veranderen.”

Waarom vormen een psycholoog, natuurarts, voedingsdeskundige en acupuncturist het basisteam?
“Deze vier behandelaars benaderen de patiënt samen vanuit alle invalshoeken: lichaam en geest, oosterse en westerse geneeskunde. Het aanbod is ook afgestemd op de vraag vanuit de patiënt zelf. Per jaar maken zo’n één miljoen Nederlanders gebruik van complementaire zorg. Van die groep bezoekt 25 procent een acupuncturist en 15 procent een natuurgeneeskundige. In 2015 ontving bijna tien procent van de Nederlanders een doorwijzing naar de psycholoog. En meer dan twee miljoen mensen bezoeken jaarlijks een voedingsdeskundige of natuurdiëtist. Maar we houden ook rekening met de zienswijze van huisartsen. Daarom werken we bijvoorbeeld wel met homeopaten, maar behoren ze niet tot het basisteam. Homeopathie wordt (nog) steeds niet altijd serieus genomen.”

Met welke klachten kunnen patiënten bij TOED terecht?
“Onder andere mensen met chronische en vage klachten. Denk aan hoofdpijn, spanningsklachten of burn-out. We bieden ook trajecten aan naast de reguliere zorg. Denk aan mensen met reuma of darmklachten. Zij zijn al in behandeling bij een huisarts of medisch specialist en worden bij TOED ondersteund met voeding, acupunctuur of psychische hulp. Maar je kunt ook denken aan sporters die graag in topvorm zijn.”

Hoe vindt de patiënt TOED?
“Via huisartsen, het netwerk van TOED-therapeuten, mond op mondreclame van patiënten onderling en de website.”

Wat zijn de reacties vanuit de reguliere zorg? In andere woorden: verwacht je dat veel huisartsen straks doorverwijzen naar TOED?
“Huisartsen kunnen lang niet alle patiënten helpen. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen complementair behandelaars raadplegen. Dan is een vertrouwd adres waar de huisarts patiënten naartoe door kan verwijzen prettig. Er komen al veel positieve reacties vanuit de reguliere zorg. Huisartsen die open staan voor samenwerking of aan de slag willen bij TOED. Ze zijn naast huisarts bijvoorbeeld ook homeopaat. Professionalisering binnen de complementaire zorg vinden ze belangrijk en leveren daar graag een bijdrage aan. Het mooie is: via hen komen straks ook medisch specialisten in contact met TOED.”

Eerder pogingen om vergelijkbare centra op te zetten kwamen niet van de grond. Waarom werkt TOED wel?
“Binnen deze concepten werkten arts en therapeut wel samen, maar tot een bepaalde hoogte. Behandelaars zijn vaak eigenzinnig en vinden het lastig om een patiënt over te dragen. Bij TOED neemt altijd een complementair arts, de natuurarts bijvoorbeeld, het intakegesprek af. De natuurarts heeft medicijnen gestudeerd en beschikt daarom over de meeste medische kennis. Hij of zij bepaalt bij welke specialismen de patiënt het meest baat heeft en stelt vervolgens een behandelplan op. Vanaf dat moment stapt iedereen gelijktijdig in het traject en vindt er multidisciplinair overleg plaats. Artsen en therapeuten helpen de patiënt echt samen.”

In welke fase bevindt TOED zich nu?
“Het komende jaar openen we naar verwachting vijf of zes TOED-locaties. Momenteel stellen we de teams samen op verschillende locaties. Daar zoeken we nog behandelaars voor, met name in het zuiden van het land. Daarom vindt er half oktober nog een aantal bijeenkomsten plaats in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven.”

Aan welke eisen moeten TOED-therapeuten voldoen?
“TOED moet straks een vertrouwd adres zijn waar de huisarts en specialist naartoe door verwijst. We zoeken daarom mensen met minimaal een HBO-diploma, acht jaar werkervaring en een groot patiëntennetwerk. We bieden geen fulltimebaan, dus zoeken freelancers die naast hun eigen praktijk consulten willen geven bij TOED.

Ook belangrijk: je bent aangesloten bij een relevante beroepsvereniging en zorgverzekeraars vergoeden je therapie. Een van de pijlers van TOED is namelijk dat 60-80 procent van de kosten voor de zorg worden vergoed. Herken je jezelf hierin, stel je de patiënt voorop, verdiep je je in vakliteratuur en ben je gedreven in de promotie van complementaire geneeskunde? Kom dan naar een van onze bijeenkomsten.”

Wil je voor TOED aan de slag?
In oktober is er een aantal bijeenkomsten. De ochtenden starten met een inspirerende spreker vanuit de reguliere geneeskunde. Je leert meer over het gezondheidsprogramma en op welke manier jouw expertise en TOED elkaar versterken.

Eindhoven 19 oktober                          10.00-12.00 uur
Rotterdam 26 oktober                          10.00-12.00 uur
Utrecht 29 oktober en 2 november  10.00 – 12.00 uur

Schrijf je in via deze link: toed-zorg.nl/therapeuten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief