Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Homeopathie of dieet tegen overgangsklachten?

29 mei 2018

Rond de overgang kan het hormoonsysteem behoorlijk uit balans raken en sommige vrouwen ondervinden dan heftige klachten, zoals depressie en chronische slapeloosheid. Welke reguliere en complementaire middelen kunnen helpen? Twee vrouwen vertellen hun verhaal.

Mirjan van de Leur (54), homeopaat

“Het begon allemaal zo rond mijn 46ste. Ik kreeg een onregelmatige cyclus – soms was ik drie maanden niet ongesteld – en ik ontwikkelde een bepaalde gevoeligheid. Ik kon bijvoorbeeld harde geluiden niet meer verdragen en lustte specifiek eten niet meer. Mijn smaak veranderde.

Eerst dacht ik: ben ik soms zwanger? Maar ik kreeg ook allerlei klachten die niet perse bij zwangerschap horen. Zo vond ik oppervlakkig contact met mensen niet meer prettig en even snel vrijen zat er ook niet meer in. Mijn libido veranderde. Ik wilde alles met meer aandacht en diepgang doen en vaker alleen zijn.

Op een gegeven moment werd duidelijk dat ik in de overgang zat. Ik maakte echt een terugtrekbeweging uit het leven en dat is ook wel logisch, want biologisch gezien zit je taak erop. Je maakt geen eicellen meer aan en neemt afscheid van je leven als vruchtbare vrouw. Dat vond ik moeilijk. Ik vroeg me af of ik nog wel aantrekkelijk was voor mannen en had meer bevestiging nodig.

Of het de hormoonverandering in mijn lichaam was, het loslaten van mijn oude leven of misschien wel allebei: ik weet het niet, maar ik kwam in een zwart gat terecht. Ik was altijd een vrolijk en optimistisch mens, maar nu vond ik niets in het leven meer leuk. Er waren zelfs momenten dat ik dacht: ik maak er een einde aan. Uiteindelijk werd duidelijk dat ik tegelijkertijd met een burn-out te maken had en ik geloof dat die burn-out invloed had op mijn overgangsklachten. Stress kan je hormoonhuishouding flink in de war brengen.

Ik sprak een tijdje met een psycholoog, maar dat hielp niet. In de reguliere zorg adviseren ze om de pil door te slikken bij overgangsklachten. Onder invloed van de pil maakt je lijf meer progesteron aan, het vrouwelijk geslachtshormoon dat tijdens de overgang minder wordt aangemaakt. Ik wilde dat niet, omdat ik denk dat het de balans verstoort waarnaar je lichaam juist opzoek is en klachten uitstelt. Volgens mij duurt het dan alleen maar langer om door de overgang heen te komen.

Ik besloot het op de natuurlijke manier te doen, met homeopathie. Pursatilla, een plantje dat specifiek voor mij in die levensfase een gunstige werking heeft, hielp. Niet dat ik direct lachend door het leven ging, maar ik kwam sneller in evenwicht. Eerst sluimerde de overgang en kwam ik in een langdurige depressie terecht. Met dit medicijn ging ik echt voelen, de diepte in, waardoor ik er sneller doorheen ging.

Ik zat in de luxepositie dat ik mijn baan kon opzeggen, mijn man is kostwinnaar. Zo had ik de tijd om goed voor mezelf te zorgen. Ik wandel elke dag anderhalf uur met mijn hond. In de natuur zijn doet me goed. Daar laad ik echt van op en krijg zo voldoende beweging.

Wat me ook heel erg helpt is andere vrouwen opzoeken. Verhalen delen, herkenning vinden, elkaar helpen, adviseren, masseren. Zo voel ik me niet alleen met mijn klachten en heb ik het gevoel van waarde te zijn, omdat ik andere vrouwen kan adviseren over mijn ervaring met de overgang. Verder heb ik besloten alleen nog maar dingen doen die ik leuk vind en studeer nu aan de kunstacademie.

Ik kwam door de menopauze echt dichtbij mezelf en leerde genieten van alleen zijn. Het is niet alleen maar kommer en kwel, er zitten ook mooie aspecten aan de overgang. Sexy en slank zijn en status hebben zijn voor mij bijvoorbeeld niet meer zo belangrijk, dat geeft rust. Ik vind het minder belangrijk wat mensen van me vinden. Vriendschappen die me energie kosten heb ik verbroken en ik durf mijn boosheid te laten zien, iets wat ik vroeger moeilijk vond.

Ik ben nu in rustig vaarwater beland. Bij sommige vrouwen duurt de overgang wel vijftien jaar, bij mij maar vijf jaar. De menopauze heb je hoe dan ook te dragen, maar ik geloof dat je jezelf er sneller doorheen worstelt als je je eraan over kan geven en goed voor jezelf zorgt.”

 

Marian van de Heuvel (44 ), verloskundige

“Twee jaar geleden liet ik mijn hormoonspiraal eruit halen. Ik heb er altijd veel plezier van gehad, omdat de hormonen mijn gigantische pms-klachten eronder hielden. Maar ik kreeg doorbraakbloedingen en het zat niet lekker meer. Toen de spiraal eruit was, kwamen de pms-klachten – chagrijnigheid, hoofdpijn, somberheid, lusteloosheid – weer terug, maar ik had geen krampen en bloedde ook niet. Daarom vermoedde ik dat ik in de voorfase van de menopauze zat.

De klachten werden van kwaad tot erger. Ik begon ontzettend te zweten, kreeg kriebelende benen, opvliegers, hoofdpijn, was warrig en sliep ontzettend slecht. Je maakt tijdens de menopauze minder van het hormoon progesteron aan, wat allerlei klachten kan veroorzaken. Progesteron zorgt ervoor dat de cellen van het baarmoederslijmvlies goed uitrijpen waardoor een bevruchte eicel goed kan innestelen, maar het maakt je ook rustig en verbetert de slaapkwaliteit. Als je dat mist kun je ’s nachts wakker liggen.

Zo’n beetje alle kwalen die bij de overgang horen kreeg ik. Eerst drie dagen per maand, toen zeven en uiteindelijk veertien. De helft van mijn cyclus was ik ziek. ‘Dat hoort er nou eenmaal bij’, zei de huisarts, die alleen de pil als oplossing bood.

Maar ik wilde geen pil omdat ik daar stemmingswisselingen van krijg en somberheidsklachten. Dus ging ik mediteren, beoefende ik hormoonyoga, bezocht een acupuncturist, een healer en volgde het dieet van Alisa Vitti. Zij deed veel onderzoek naar hormonale klachten bij vrouwen, omdat ze zelf PCOS had (je maakt dan heel veel eitjes aan van slechte kwaliteit en kunt moeilijk zwanger worden). Vitti ontwikkelde een wetenschappelijk bewezen dieet om de hormoonhuishouding bij vrouwen in balans te brengen.

Ik sprak erover met de huisarts, nota bene een ayurvedische dokter. Ze wist niets over het verband tussen voeding en hormonen. Ik was in shock! Het dieet helpt bij veel vrouwen, waarom weet een huisarts hier niets vanaf? Ze kon alleen mijn bloed prikken om te kijken in welke fase van de overgang is was, maar dan was er nog steeds geen oplossing, behalve de pil.

Ik volgde het dieet van Vitti een half jaar, maar helaas hielp het niet. Ook de andere pogingen om mijn klachten te verlichten werkte niet. Ondertussen sliep ik nog maar twee, drie uur per nacht en ging mijn weerstand snel achteruit. Ik was hondsmoe, stopte met werken en kon eigenlijk helemaal niets meer. Om de paar weken lag ik met keelpijn, oorontsteking en koorts op bed en mijn darmen waren pijnlijk en opgezet. Ook kreeg ik opeens vaginale schimmels en bacteriële vaginose.

Ik maakte een afspraak met een orthomoleculair arts, die ook internist is. Huilend vertelde ik hem dat ik bang was om door te draaien. Maar ook hij schreef me de pil voor en slaapmedicatie. De pil sloeg ik weer af, de slaapmedicatie probeerde ik, tevergeefs. Het bevreemd mij dat artsen zonder goed onderzoek direct de pil adviseren.

Uiteindelijk kwam ik bij de Vrouwenpoli in Boxmeer terecht, daar werken artsen die zowel regulier als complementair zijn opgeleid. Ze zijn niet tegen reguliere medicatie, maar kijken ook naar natuurlijke middelen, mindfulness en voeding. Ik werd geholpen door een hormoonarts. ‘Je bent heel erg ziek’, zei ze. Mijn lichaam blijkt het hormoon oestrogeen niet goed af te kunnen breken en is als het ware op tilt geslagen.

De hormonen worden gif voor het lichaam en het immuunsysteem draait overuren. Dit verklaarde ook waarom ik z’n last had van mijn darmen, de ‘holy grail’ van je immuunsysteem. Als je opeens voedselintoleranties hebt, kan dat een teken zijn dat je immuunsysteem overbelast is geraakt. Na onderzoek bleek ik 15 verschillende intoleranties te hebben, bijvoorbeeld voor zalm, noten en eieren.

Waarschijnlijk is het een erfelijke aandoening, want ik had al heftige pms-klachten vanaf mijn eerste ongesteldheid. De hormoonspiraal heeft dat vermoedelijk jarenlang onderdrukt en nu ik geen kunstmatige hormonen meer in mijn lijf heb en in de overgang ben komt het probleem naar de oppervlakte.

Sinds een paar maanden ben ik in behandeling: ik volg een streng dieet, slik natuurlijke supplementen om mijn immuunsysteem een boost te geven en gebruik reguliere progesteroncrème om het tekort aan te vullen. Langzamerhand begint mijn lichaam weer als dat van mij te voelen. Ik ben er nog lang niet, maar slaap wel beter en heb minder pijn in mijn darmen.

Ik ben zelf medisch geschoold en laat niet snel over me heen lopen, maar heb me toch door de huisarts naar huis laten sturen. Reguliere artsen kijken alleen naar de verhouding tussen oestrogeen en progesteron, maar niet naar de manier waarop hormonen afgebroken worden.

De kennis over het vrouwenlichaam is ook nog zo jong. Tot de jaren zeventig dachten ze dat hormonen in vrouwen en mannen hetzelfde waren. De vraag is, wat is normaal en wat is ongezond? Dat weten we niet goed.”

Lees hier een recensie van het boek 'De Hormoonbalans' 

Of volg onze nascholing over de Overgang:

Klik op de oranje button voor meer informatie over de nascholing ‘De overgang’. Indien je vragen hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

button-nascholing-holistisch-mensbeeld-goed1-5

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief