Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

“Ik heb geleerd hoe ik mijn onbewuste brein kan beïnvloeden”

9 juni 2017

Jarenlang beheerste angst het leven van Bella van Eik. Reguliere en alternatieve therapieën leken niet aan te slaan. Tot ze de training volgde van Ander Leven. “Ik heb geleerd hoe ik mijn onbewuste brein kan beïnvloeden. En dat ik zelf bepaal hoe ik op situaties reageer.”

Angst om te weinig te slapen. Angst om af te spreken met vriendinnen. Angst om op vakantie te gaan. Dingen waar de meeste mensen plezier aan beleven, waren voor Bella van Eik (27) een bron van spanning. Ze was continu bezig met de gedachte ‘wat als ik straks angst krijg’? Jarenlang volgde ze daarom therapieën in zowel de reguliere als alternatieve hoek, maar niets leek echt aan te slaan.

“Cognitieve gedragstherapie, acupunctuur, healings, een mindfullness training, yoga, zelfhulpboeken, een online training, antidepressiva. Ik werkte altijd hard door veel te lezen en hulp te zoeken maar als ik er nu op terugkijk, zat oefenen er niet echt in. Ik ging een keer per week naar de psycholoog en dat moest helpen. In mijn vrije tijd spendeerde ik er weinig tijd aan”. Na haar laatste therapie, bij een cognitief gedragstherapeut, ging het wel al een stuk beter. “Ik oefende meer en leerde om me op de positieve dingen in het leven te richten”.

Toch had Bella nog regelmatig last van angst en somberte. “Ik kon zo bezig zijn met mijn angst en negatieve gevoelens, dat ik me vaak afgesneden voelde van de werkelijkheid. Het voelde dan alsof ik naar een film keek in plaats van dat ik het leven echt leefde. Er viel nog veel winst te behalen.” Van een vriendin hoorde ze over de training van Ander Leven. Deze training is gericht op het beïnvloeden en aansturen van het onbewuste brein. “Ik wist van te voren niet goed wat ik van de training kon verwachten, maar mijn vriendin had er hele goede ervaringen mee, dus ik wilde het proberen”.

Tijdens de driedaagse training sloeg de twijfel vaak toe. “Kan ik het wel? Werkt de methode wel echt? Wat als het bij mij niet werkt?”. Al snel werd duidelijk dat twijfel een van haar grote thema’s was. “Ik twijfelde aan alles. Als je continu twijfelt, ga je je natuurlijk ook rot voelen”. Ander Leven raadt aan om je partner of een andere begeleider mee te nemen naar de training. De vriend van Bella was er daarom ook bij. “Hij was ervan overtuigd dat de methode kon werken en was het hele weekend positief. Hij was echt mijn coach en begeleider en hield me gemotiveerd tijdens de training”.

Hoe zou het voelen om wel vertrouwen te hebben, niet perfectionistisch te zijn en er te mogen zijn? “In korte oefeningen ga je hier tijdens de training over ‘fantaseren’. Je laat het helemaal door je heen gaan en voor even ervaar je hoe het is om bijvoorbeeld heel veel zelfvertrouwen te hebben. Op deze manier geef je je onbewuste brein, dat normaal zijn eigen ding doet, een duidelijke positieve boodschap”. Je beïnvloedt het onbewuste brein ook middels je taalgebruik. “Als je zegt ‘ik ben zo angstig’ identificeer je je met de klachten en lijkt het alsof je er niets aan kunt doen. Tijdens de training leer je dat je wel degelijk een keuze hebt.”

Een ander belangrijk aspect is het trainen van een positieve focus. “Als ik me irriteerde aan iemand was de kans groot dat ik me ook boos en misschien zelfs angstig ging voelen.” Negatieve emoties triggeren een stressrespons in het lichaam en bij mensen waarbij dit vaak gebeurd, is deze stressrespons continu geactiveerd. Deze chronische stress kan onder andere depressiviteit, vermoeidheid en prikkelbare darmen veroorzaken. En in het geval van Bella leidde het tot angst. “Ik herken het nu als dit negatieve patroon getriggerd wordt. In plaats van dat ik hierin wegzak, kies ik ervoor om dit niet te doen. Daarbovenop komt nog dat ik veel bewuster stilsta bij alle positieve ervaringen. Natuurlijk heb ik ook nog wel lastige momenten, maar in plaats van daar achteraf ook nog heel lang bij stil te staan, laat ik het snel weer los. Ik focus me liever op de positieve dingen, want daar word ik veel gelukkiger van!”

Het besef dat je zelf de keuze hebt, is het mooiste inzicht dat Bella tijdens de training heeft gekregen. “Ik moest gister naar het ziekenhuis en was heel zenuwachtig. Ik viel terug in mijn gewoonte om heel streng te zijn en dacht ‘doe eens normaal’. Dus bovenop de angst die ik al had, werd ik ook nog boos op mezelf! Ik herkende dit patroon, zei: ‘je mag zenuwachtig zijn, andere mensen zouden dat ook zijn’ en er viel een last van mijn schouders. Ik ben veel milder voor mezelf geworden en me bewuster van mijn patronen.” Dingen waar Bella vroeger oneindig over zou piekeren, doet ze nu gewoon. Ze ziet wel wat er gebeurt. “En ik voel me er nu ook normaal bij. Niet meer als het meisje met de angststoornis. Ik heb nog nooit zoveel aandacht besteed aan hoe mooi de wereld nu in bloei staat. Iedere boom wil ik knuffelen. Ik geniet van wat er is en heb zin om nieuwe ervaringen opdoen. Ik zeg overal ja op!”, lacht Bella.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief