Tijdens de voorbereiding van de les over de ziekte van Lyme gingen er bij natuurgeneeskundige therapeut Carola Keizer alarmbellen rinkelen. “Opeens zag ik alle verbanden. Mijn vader had helemaal geen reumatische artritis en fronto-temporale dementie. Hij had de ziekte van Lyme”.
De vader van Carola werd zestien jaar geleden gediagnostiseerd met reumatische artritis en zes jaar geleden kwam daar fronto-temporale dementie bij. Vorig jaar kreeg hij een heftige verergering van zijn klachten, precies in de periode dat de les van de opleiding Medische Basiskennis over de ziekte van Lyme ging. Opeens zag Carola het verband tussen zijn klachten en de ziekte van Lyme. “Het was opeens zo helder. Ik heb het meteen geuit naar mijn ouders en gevraagd of hun huisarts wilde testen op Lyme”
In de eerste instantie vond de huisarts dat ver gezocht. Hij zei dat de klachten mogelijk veroorzaakt werden door een vitamine B12 tekort. Carola hield vol. “Ik zei dat een vitamine B12 tekort ook door de ziekte van Lyme kon komen. Daarnaast kon ik een twintigtal symptomen opnoemen bij mijn vader die terug te leiden waren naar de ziekte van Lyme”. Uiteindelijk stemde de huisarts in. Na vijf weken zou hij testen op borrelia, de bacterie die Lyme veroorzaakt.
In de tussentijd begon Carola met het behandelen van haar vader met kokosolie, resonantietherapie, supplementen en middelen om de afvalstoffen goed af te voeren. Ook diepere oorzaken en thema’s werden aangepakt. “Hij knapte duidelijk op.” Na vijf weken belde de huisarts met de mededeling dat het inderdaad de ziekte van Lyme was. Hij schreef een flinke kuur antibiotica voor, hoewel hij eerder had aangegeven dat dit niet meer zou helpen. De ouders van Carola kozen voor een behandeling met antibiotica en natuurgeneeskunde. “Het is jammer dat de diagnose al die tijd verkeerd gesteld is. Er is ooit wel getest op de ziekte van Lyme maar die uitslag was, achteraf gezien, vals negatief”.
Ik kon een twintigtal symptomen opnoemen bij mijn vader die terug te leiden waren naar de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme kent 7 fases. Volgens Carola is fase 1 tot en met 4 goed te behandelen met natuurgeneeskunde. Fase 5 is ook goed te behandelen, maar dit gaat gepaard met diepe dalen. Bij fase 6 en 7 is het onomkeerbaar en vallen vitale lichaamsfuncties uit waardoor iemand uiteindelijk overlijdt. Op dit moment wordt Lyme door de medische geneeskunde behandeld met antibiotica, maar dit werkt alleen binnen twee weken na de besmetting. “De borreliabacterie is heel ingenieus. Hij trekt zich terug uit de bloedbaan en verstopt zich in bijvoorbeeld organen of hersenweefsel. Daar kapselt de bacterie zich in waardoor de antibiotica geen vat op hem hebben. Zodra de antibiotica zijn uitgewerkt, komt de bacterie weer tevoorschijn en gaat verder met het aantasten van allerlei organen en weefsels. Dit gaat dan nóg makkelijker omdat het immuunsysteem verzwakt is door de antibiotica”.
Natuurgeneeskundig gezien kan Lyme behandeld worden met kokosolie, hier zit laurinezuur in waar het kapsel en de bacterie niet tegen kunnen. “Je moet er ook voor zorgen dat de giftige afvalstoffen van de borreliabacterie goed afgevoerd kunnen worden. Daarnaast moet het immuunsysteem op alle mogelijke manieren versterkt worden. Denk aan het aanvullen van tekorten, checken en ondersteunen van organen en het herstellen van neurodegeneratieve afwijkingen. Dit kan 9 maanden of langer duren”.
Na de opleiding Medische Basiskennis van Con Amore is Carola gaan kijken naar cliënten in haar praktijk die niet opknapten. “Na één of meerdere behandelingen is vaak al verbetering te zien, maar bij deze cliënten bleef dat uit. Ik ben toen gaan testen op de ziekte van Lyme. Bij vier personen bleek dit inderdaad het geval te zijn. Zij zitten in fase 1 tot 3, dus zij kunnen nog volledig herstellen. De ziekte van Lyme komt veel vaker voor dan men denkt. In Amerika is al aangetoond dat bij meer dan 90% van de mensen met reumatische aandoeningen, Parkinson en vormen van dementie de borreliabacterie gevonden wordt. Ook worden M.S., M.E. en A.L.S. in verband gebracht met de ziekte van Lyme”.
Carola heeft mede door de opleiding geleerd haar mannetje te staan tijdens de gesprekken met artsen en specialisten van haar vader. “De gesprekken gingen een stuk makkelijker, omdat ik nu in de terminologie van artsen kon uitleggen waarom mijn vader niet reageerde op de antibiotica en wat er mijns inziens werkelijk aan de hand was. Ik durf nu echt het gesprek aan te gaan over wat ik weet en voel me daarbij onderbouwd door de opleiding. Ook al krijg ik in eerste instantie ‘geen gehoor’, uiteindelijk wordt er wel wat met mijn standpunt of inbreng gedaan”.
"Ik durf nu echt het gesprek aan te gaan over wat ik weet en voel me daarbij onderbouwd door de opleiding"
Zelf is Carola ooit begonnen met natuurgeneeskunde omdat de medische geneeskunde geen oorzaak kon vinden voor haar klachten. “Ik had nauwelijks nog energie, had tal van klachten en kwam terecht bij een N.E.I.- therapeute. Na een paar sessies zei ze dat ik het zelf ook wel kon leren, dat ik er gevoel voor had. Ik ging een opleiding natuurgeneeskunde doen waar N.E.I. een onderdeel van was”.
Mensen in haar omgeving zagen al heel snel dat ze steeds minder klachten had en vroegen of ze ook behandeld konden worden door haar. En zo ging het balletje rollen. “Ik deed de opleiding voor mezelf om beter te worden, maar het pakte grootser uit. Ik heb nooit een advertentie hoeven zetten voor mijn praktijk, iedereen kwam en komt nog steeds via mond-op-mond reclame. Ikzelf was het grote voorbeeld van verandering”.
Voor de vader van Carola kwam de juiste diagnose helaas te laat. “Hij zat al in fase 5 en er waren wel vier soorten Lyme bij hem gevonden. Het kon nog gekeerd worden, maar het was de vraag of zijn lichaam het aan zou kunnen. Nee dus. De antibiotica hadden een te grote wissel op zijn immuunsysteem getrokken en er kwamen steeds meer co-infecties bij, iets wat we vaker zien bij de ziekte van Lyme”. Een paar maanden later overleed hij. “Op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak is er gelukkig nog heel veel getransformeerd zodat hij rustig overgegaan is. Het kwam alleen te laat voor zijn fysieke lichaam”.
Lees hier meer artikelen over de ziekte van Lyme:
“Vertrouwen in jezelf is essentieel om te overleven”