24 januari 2016

“Vertrouwen in jezelf is essentieel om te overleven”

Patrica Vorstenbos. Foto Lotte Fotograaf

‘Waarom overkomt dit mij? Wat heb ik gedaan dat ik dit moest verdienen?’ Schrijfster Patricia Vorstenbos is twee jaar lang door een medische mallemolen gehaald. De enige houvast die zij nog had was haar stemmetje vanbinnen. Dit “stemmetje” heeft haar de kracht gegeven om, tegen de diagnose van haar neuroloog in, te vertrouwen op haar gevoel. Patricia weet nu dat haar lijdensweg noodzakelijk was om het boek, Mijn leven stond Stil te schrijven. Hierin toont zij aan dat vertrouwen in jezelf essentieel is om te overleven.

Patricia Vorstenbos heeft de bijzondere gave om met veel humor te schrijven over een ongelofelijk zwaar onderwerp. In 2012 kreeg zij de diagnose MS, een ongeneselijke ziekte. Ik noem Patricia bij haar voornaam omdat ik na het lezen van haar boek het gevoel heb dat ik haar persoonlijk ken. Aan de telefoon klinkt zij ook zo, als een goede vriendin die vol energie en passie vertelt over een bijzondere ervaring die haar sterker dan ooit heeft gemaakt. Hoe heeft de diagnose je leven veranderd? “Ik luister tegenwoordig nog veel meer naar mijn instinct. Zelfs mijn man vaart op mijn onderbuik gevoel. Zakelijk en privé vertrouw ik blind op wat mijn gut-feeling me ingeeft.”

Een veertigjarige zakenvrouw met een passie voor hardlopen. Met veel plezier reisde zij de wereld rond met haar man van de ene marathon naar de andere. Daarnaast werkte zij als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en voltrok huwelijken. Patricia stond in de bloei van haar leven. Haar klachten begonnen met een lichte irritatie aan haar oog, maar werden al snel opgevolgd door energieverlies. Er volgden bezoeken aan een oogarts, optometrist, orthoptist, neurologen en er werden de nodige MRI-scans gedaan tot uiteindelijk de ‘bijna’ definitieve diagnose MS viel.

Als een donderslag bij heldere hemel werden Patricia en haar man in een vacuüm van doemscenario’s geslingerd. Een ongeneselijke ziekte waarbij je langzaam aftakelt. Hoe gaat een mens daar mee om? “Ik ben heel positief ingesteld en behoorlijk mondig. Ik wist dat de arts op bepaalde punten niet met zekerheid kon stellen dat het MS was en ik had vanaf moment één het gevoel dat er iets niet klopte”. Patricia vond het vaak ook eng om naar dat stemmetje vanbinnen te luisteren, een stemmetje wat zich eigenlijk al vrij vroeg in het ziekteproces liet horen. “Luisteren naar je eigen gevoel kan vooruitgang betekenen. Maar je moet echt beginnen bij stap één: durven te vertrouwen op dat stemmetje. Makkelijker gezegd dan gedaan hoor,” vervolgt Patricia. “Ik had ook menigmaal dat engeltje en duiveltje op mijn schouders zitten.”

 

“Ik heb zelfs een laptop geheel opgeblazen omdat ik zoveel heb gegoogled. Ik was als een wolf die bloed rook”

Patricia vertelt dat zij er altijd behoorlijk op los googled. Zodra ze informatie van de arts krijgt of iets niet begrijpt pakt ze de zoekmachine erbij en gaat aan het werk. “Ik heb zelfs een laptop geheel opgeblazen omdat ik hem zoveel gebruikte. Ik was als een wolf die bloed rook.” Bij het invullen van al haar MS symptomen in Google, kwam zij er achter dat diezelfde symptomen ook voor komen bij de ziekte van Lyme, een ziekte die veroorzaakt wordt door een beet van een teek die besmet zijn met de Borrelia Burgdorferi bacterie.

“Veel verschijningsvormen en kenmerken lijken op Multiple Sclerose. Bingo! Op dat moment begon ik stiekem wat hoop te voelen. Maar het zou nog een lange weg zijn. Mijn neuroloog verwees mijn bevindingen naar het land der fabelen en weigerde om me antibiotica te geven,” vertelt Patricia in haar boek. Lyme is een bacteriële ziekte en kan, mits in een vroeg stadium,  verholpen worden door de juiste antibiotica. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat Lyme de veroorzaker kan zijn van symptomen die lijken op de ziekte MS of zelfs ALS. Ziektes die beginnen in ‘je cockpit’ zoals Patricia het uitlegt.

Via update-mails hield Patricia haar vrienden, familie en goede klanten op de hoogte van haar vorderingen en ziektebeeld. Zodoende werd zij benaderd door een oplettende klant die voorzichtig probeerde te peilen of Patricia openstond om via bioresonantie onderzocht te worden. Hier had Patricia wel oren naar, ze had toch niets te verliezen. “Via die klant kwam ik bij mijn therapeute terecht, een vrouw met al meer dan 30 jaar ervaring met de ziekte van Lyme en MS”.

De theorie die aan de basis ligt van de bioresonantie-therapie is dat elke cel in ons lichaam een specifieke trillingsfrequentie (resonantie) heeft. Wanneer deze natuurlijke energiestroom verstoord wordt, kunnen er fysieke of psychische klachten  ontstaan. De bioresonantie-therapie moet helpen om de natuurlijke energiestromen van het lichaam te herstellen.

Het bioresonantie-therapie apparaat waar de therapeute mee werkte heet Indigo en werkt met kleurregistraties. Rood is het slechtst en groen is hoe je het wil hebben. Patricia werd uitgelegd dat ze hoge Lyme-waardes had en een paar lage waardes voor MS. Zo kon de therapeute zien dat de MS-aanval veroorzaakt werd door de ziekte van Lyme. Dit was het begin van een langdurig traject met bioresonantie-therapie. De therapeute bereidde haar eigen homeopathische medicijnen om er zo zeker van te zijn dat de juiste en pure ingrediënten gebruikt werden en de kosten laag blijven voor haar patiënten.

 

"Als tip voor nieuwe of oudgediende alternatieve therapeuten kan ik geven dat je haar op je tanden moet laten groeien en in jezelf moet blijven geloven"

Hoe voelt Patricia zich nu, twee jaar na dato? “Ik heb energie voor tien! Mijn gezondheid is hartstikke goed. Het enige wat ik heb “overgehouden” aan de ziekteverschijnselen is een gluten- en lactose-allergie. Ik kan dus eigenlijk nooit meer iets uit een pakje eten. Alles moet vers zijn. Maar dat is niet erg, het dwingt me om gezond te leven. Mijn bioresonantie-therapeute is mijn redder geweest. Zonder haar had ik nooit zo ver kunnen komen. Zij is nu met pensioen. Mijn verhaal en boek hebben er helaas ook voor gezorgd dat zij veel negatieve aandacht heeft gekregen door sceptici en eenzijdige media. Als tip voor nieuwe of oudgediende alternatieve therapeuten kan ik geven dat je haar op je tanden moet laten groeien en in jezelf moet blijven geloven.”

Patricia weet nu precies waarom dit haar overkomen is. “Ik heb via mijn boek en de mensen die ik daardoor ontmoet, gezien dat ik mensen een stem kan geven en tot steun kan zijn. Wat ik mee heb gemaakt, dat maken heel veel mensen mee. Artsen luisteren vaak niet of niet goed genoeg. Klachten zijn vaag en worden weggewimpeld met dure diagnoses of afgedaan als iets psychisch, immers de bloedtest was toch negatief. Doordat ik me openstel naar mensen toe, stellen zij zich open naar mij. Ik merk dat de ziekte van Lyme door veel mensen herkend wordt. Volg je eigen hart.”

Patricia Vorstenbos chat live met lezers via haar site en geeft ook lezingen in het land. Kleinschalige lezingen om zo ook echt in contact te komen met mensen, hun verhalen te kunnen aanhoren en wellicht op een nieuw spoor te zetten. Voor meer informatie over deze lezingen, chatten of anderszins: http://www.mijnlevenstondstil.nl

Mijn leven Stond Stil – Patricia Vorstenbos – Boom Uitgevers Amsterdam, ISBN 978 94 6220 170 5

Lees hier meer artikelen over de ziekte van Lyme:
“Opeens zag ik alle verbanden, mijn vader had de ziekte van Lyme”

Geschreven door:
Emily Mattaka

Categorie
Interview Lyme

Delen:

Populair artikel: