Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Holistische principes: de basis voor een integrale behandeling

25 februari 2020

Het woord holisme vindt zijn oorsprong in het Griekse woord holos, wat 'geheel' betekent. Wanneer je op een holistische manier naar problemen kijkt, let je op alle aspecten. De essentie ervan is dat alles (body, mind & soul maar ook mens, dier & natuur) met elkaar verbonden is. Binnen de holistische geneeskunde kijk je dus niet alleen naar het ziektebeeld, de diagnose of kwaal, maar naar alle facetten van een mens. Fysiek, mentaal, psychisch en energetisch. 

Holistische principes vormen de basis voor een integrale behandeling, onafhankelijk van de te gebruiken technieken. Vanuit holistische principes worden de fysieke, emotionele, mentale, psychische en spirituele aspecten gezien als een expressie en interactie van het organisme met zijn omgeving. We gaan hierbij uit van een functionele eenheid van lichaam-geest: omarmen en weten dat genezing van binnenuit komt.

Reguliere westerse geneeskunde is succesvol in het stellen van een diagnose en behandeling van acute medische problemen. Echter schiet het vaak tekort in de behandeling van meer chronische-, psychosomatische- en systeemklachten, functionele ziekten en thema’s rond ouder worden en groei. De nieuwe wetenschap komt steeds vaker tot het inzicht dat de aanvullende holistische methodes essentieel zijn bij het creëren van gezondheid en welzijn. Deze methodes focussen zich op bewustzijn, gezonde leefstijl keuzes en het stimuleren en respecteren van de innerlijke wijsheid van het lichaam en haar zelfhelend vermogen. 

Dankzij een integratieve benadering wordt therapie een proces waar je samen met je cliënt op weg bent naar eenheid en genezing, met professionaliteit, compassie en bewustzijn.

Wil je jezelf bijscholen over holistische principes? Overweeg onze nascholing 'Holistische Principes' eens. Tijdens deze nascholing ontdekken we samen de holistische principes en verkennen daarbij manieren om deze concreet te maken in de relatie van therapeut en coach met onze cliënten.

Dit houdt in:

- Essentiële kenmerken van een holistische therapeutische relatie
- Technieken, methodes en behandelstrategieën die deze principes ondersteunen
- Het opbouwen van een salutogenese en holistische gezondheid
- Wetenschappelijke inzichten over epigenetica, telomeren en het versterken van het immuunsysteem
- De betekenis van fysieke en mentale symptomen als boodschappen van de ziel (wijsheid van het lichaam)


Wil je meer leren over het zelfhelend vermogen? 
Bekijk de bijzonder indrukwekkende documentaire 'Heal'
Lees meer over het boek 'Jij bent de placebo' van Dr Joe Dispenza

Hier vind je meer informatie over de nascholing: 'Holistische Principes'. 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief